Linkovi

Sirija podržava terorizam (16/5/03) - 2003-05-16


Teroristi sve teže pronalaze države koje će im biti pokrovitelji.

Američki državni tajnik Colin Powell objasnio je zašto: «Države koje podržavaju terorizam nalaze se pod međunarodnim pritiskom i sve su više izolirane.»

Afganistan nije više utočište za al-Qaidu i druge terorističke organizacije. Nakon svrgavanja Saddama Husseina, ni Irak više nije pokrovitelj terorista. Međutim, još uvijek ima nekoliko zemalja koje pružaju podršku teroristima. Među njima je i Sirija, rekao je Cofer Black, koordinator State Departmenta za protu-terorističke mjere.

«Proglasili smo Siriju državom koja podržava terorizam, unatoč tome što su sirijske vlasti donekle surađivale na pitanjima vezanim uz al-Qaidu…Sirija pruža podršku Palestinskom islamskom džihadu i Hamasu, uz tvrdnju da te organizacije samo imaju političke urede u Damasku. Mi odbacujemo to razgraničenje. Sirija dozvoljava letove za opskrbu Hezbollaha preko svojeg teritorija. Sirija je također odbacila američki zahtjev da se zatvori ured Palestinskog islamskog džihada u Damasku,» rekao je gospodin Blake.

Sirijska vlada već dugo promiče iskrivljeno stajalište da palestinski i libanonski teroristi, koji izvode bombaške i druge napade na izraelske civile, uključujući i žene i djecu, nisu teroristi.

Sirijski predsjednik Bashar Assad izjavio je da će zatvoriti urede terorističkih organizacija i ograničiti njihove aktivnosti. No, kako je jasno kazao državni tajnik Powell, «Ne radi se o tome što on kaže ili što je rekao meni, već o tome što radi. U danima, tjednima i mjesecima koji dolaze, pratit ćemo njegove rezultate i on to zna.»

XS
SM
MD
LG