Linkovi

SAD je upozoravao Saudijsku Arabiju na mogućnost terorističkih napada (15/5/03) - 2003-05-15


New York Times objavljuje članak pod naslovom “Američki veleposlanik u Rijadu tvrdi da Saudijci nisu vodili računa o sigurnosti”. Američki veleposlanik u Saudijskoj Arabiji Robert Jordan optužio je saudijske vlasti da se nisu obazirale na upozorenja koja su, samo nekoliko tjedana prije prekjučerašnjih samoubilačkih napada u kojima je ubijeno 34 ljudi, među njima i osam Amerikanaca, dobili od američkih obavještajaca koji su ukazali na mogućnost terorističkog napada te su zatražili od saudijske vlade da poboljša sigurnost na lokacijama gdje su se nalazila stambena naselja sa stranim državljanima. Međutim, Saudijci ili nisu uopće ili su na te zahtijeve odgovorili neodgovarajuće – ističe New York Times.

Christian Science Monitor tvrdi da “…ostaci otrovnog streljiva i uništenih oklopnih vozila prekrivaju Irak…” Riječ je o kontroverznom streljivu koje sadrži osiromašeni uran. Navodi se kako se djeca igraju u ostacima uništenih iračkih tenkova koje su američki vojnici gađali radioaktivnim streljivom, tako da i ti ostaci sadrže radioaktivnost.

Mnogi Iračani su posadili voće i povrće tik uz mjesta gdje su se vodile borbe tako da su njihova polja prekrivena otrovnim materijama – navodi bostonski list te ističe kako je jedan strani novinar s Geigerovim brojačem u ruci otkrio da ostatk jednog metka s osiromašenim uranom itekako reagira na brojač iako nije veći od malene gumice za olovke. Tom je prilikom registrirana radijacija blizu tisuću puta veće od normalne. “Iračku djecu nitko nije upozorio da se ne smiju igrati u ostacima uništenih tenkova” – zaključuje novinar Christian Science Monitora.

Washington Post veliki prostor posvećuje tragediji u kojoj je živote izgubilo 18 ilegalnih useljenika čija su tijela pronadjena u jednoj kamionskoj prikolici uz cestu od Meksika prema Houstonu, u Teksasu. Svi su umrli od pretjerane vrućine, jer su se satima nalazili u metalnoj prikolici ostavljenoj na jednom parkiralištu. Sve se dogodilo 175 milja od meksičke granice.

U toj je prikolici bilo “nagurano” oko 60 useljenika i ostavljeno bez imalo svježeg zraka. Kada je jedan policajac u dva sata ujutro otvorio prikolicu iz nje su se razbježali preživjeli, ali ubrzo su bili sakupljeni. Oni će biti tretirani kao žrtve zločina, a ne kao nezakoniti useljenici – ističe predstavnik useljeničke službe. Njima je pružena liječnička pomoć, a osiguran im je i smještaj. Vozač kamiona je uhićen u blizini Houstona.

XS
SM
MD
LG