Linkovi

Odnosi li se zakon o zaštiti okoliša i na vojsku? (15/5/03) - 2003-05-15


Članovi kongresnih Odbora za oružane snage razmatraju zakonski prijedlog kojim bi vojne baze američkih oružanih snaga bile izuzete od zakona o zaštiti okoliša. Ti zakoni, drže u Pentagonu, ugrožavaju vojne vježbe i testove. Protivnici tog zakona kažu da je on nepotreban te da će ugroziti postojeća pravila o zaštiti okoliša.

Američko Ministarstvo obrane ima 450 vojnih objekata diljem Sjedinjenih Država koji se prostiru na ukupnoj površini od 10 milijuna i stotinu tisuća hektara. Na tom prostoru, također, žive stotine ugroženih životinjskih vrsta. Mnistrastvo obrane se zalaže za njihovu zaštitu no, kako kažu u Pentagonu, ispunjavanje svih uvjeta iz rigoroznih zakona o zaštiti okoliša i sve veći broj sudskih tužbi otežava uvježbavanje vojnika. Jedan od dužnosnika zadužen za pitanja okoliša, John Woodley, kaže da Pentagon želi uvježbavati svoje vojnike za borbu u realističnim uvjetima, ali da postojeća pravila o zaštiti okoliša umanjuju tu mogućnost. Pentagon je stoga predložio Kongresu novu zakonsku inicijativu kojim želi veću fleksibilnost.

Bonner Cohen iz instituta Lexington navodi primjer ograničenja koje postavlja Zakon o zaštiti morskih sisavaca u mornaričkoj bazi Camp Pendleton u Californiji: "Mornarički specijalci, Navy Seals, uvježbani su da se iskrcaju na plažu i krenu u daljnje napredovanje. Problem je u tome što je plaža stanište dvije ugrožene vrste morskih ptica. Danas Navy Seals izvode vježbe tako što se iskrcaju na plažu i izbjegavaju potencijalno stanište navedenih ptica. Njihovo ponašanje ne odgovara onome što bi izveli u slučaju stvarnog napda. Zakon o zaštiti morskih sisavaca neodređeno je napisan, a u njemu između ostalog stoji da vojska ne bi smjela zlostavljati životinje. Definicija zlostavljanja uključujue izraze kao što su i potencijalno uznemiravanje."

Međutim, pristaše spomenutog zakona, poput Karen Wayland iz Vijeća za zaštitu prirodnih resursa, kaće da Pentagon ima dovoljno fleksibilnosti i u postojećem zakonu: "Sjedinjene Države imaju najbolje uvježbanu i najbolje opremljenu vojsku na svijetu o čemu svjedoči i naš nedavni uspjeh u Iraku. Taj uspjeh je postignut pod postojećim ekološkim zakonima. Svaki od njih ima izuzetke u slučaju nekog pitanja iz domene nacionalne sigurnosti, a Ministarstvo obrane nije do sada koristilo tu zakonsku mogućnost. Sada oni dolaze pred Kongres s prijedlogom u kojem traže dodatna izuzeća koja bi primijenili čak i kad nema nikakvog problema."

U Pentagonu kažu da su im nova izuzeća potreba kako bi ispunili svoje misije. U međuvremenu, sve je veće protivljenje organizacija za zaštitu okoliša, guvernera saveznih država i infrastrukturnih organizacija koje lobiraju da Kongres ne oslabi postojeće ekološke zakone.

XS
SM
MD
LG