Linkovi

Posjet Powella Njemačkoj - popuštanje napetosti u američko-njemačkim odnosima?  (15/5/03) - 2003-05-15


Posjet državnog tajnika Colina Powella Njemačkoj trebao bi označiti početak popuštanja napetosti u američko-njemačkim odnosima. Do zaoštravanja je došlo zbog oštrog protivljenja Berlina američkoj intervenciji u Iraku. Uoči dolaska državnog tajnika uvedene su vrlo stroge mjere sigurnosti.

Otkako je Socijal-demokratska stranka kancelara Gerharda Schroedera u rujnu prošle godine tijesno pobjedila na parlamentarnim izborima, gospodin je Powell najviši američki dužnosnik koji posjećuje Njemačku. Predizborna kampanja njemačkih socijal-demokrata snažno se temeljila na anti-ratnoj opciji, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Washingtonu. Gospodin Schroeder i predsjedni Bush nisu razgovarari još od studenog. Sada, međutim, i njemački i američki dužnosnici izražavaju želju da se odnosi poprave, te da se obnovi suradnja. Američki državni tajnik će sutra razgovarati s njemačkim kancelarom, a nakon toga će biti na radnom ručku s kolegom Joshkom Fischerom, s kojim održava dobre odnose. Njemačko-američki razgovori će se usredotočiti na Irak, izraelsko-palestinsku situaciju, te poremećene bilateralne odnose.

Direktor Američke akademije u Berlinu – Gary Smith – predviđa da će gospodin Powell, prije svega, tražiti njemačku podršku za američki prijedlog rezolucije Ujedinjenih naroda o ukidanju sankcija protiv Iraka: “Ukoliko Njemačka podrži rezoluciju i ukoliko Njemačka pruži potporu ukidanju sankcija protiv Iraka, te se na taj način faktički oslobodi vanjsko-političkog pritiska Francuske – to neće proći bez pozitivnog odjeka u Sjedinjenim Državama.”

Njemački anti-ratni partneri – Francuska i Rusija – protive se rezoluciji, uvjetujući je dopuštenjem povratka inspektora za naoružanje u Irak kako bi potvrdili da u toj zemlji više nema oružja za masovno uništavanje. Iako Njemačka želi da Ujedinjeni narodi dobiju vodeću ulogu u poslijeratnom Iraku, njezini diplomati kažu da je Berlin spreman na pragmatičan i konstruktivan pristup ovom pitanju, u raspravi koja se vodi u Vijeću sigurnosti. … Uoči dolaska u Njemačku, gospodin je Powell pohvalio jednu od članica Vijeća sigurnosti za njenu podršku američkim stajalištima glede Iraka.

Na tiskovnoj konferenciji u Sofiji, državni je tajnik odao priznanje Bugarskoj za podršku pružila u – kako je rekao - trenutku kada je Sjedinjenim Državama trebala podrška prijatelja:“Za malu zemlju poput Bugarske, bilo je lako povući se ustranu i reći da se ne želi miješati, te samo gledati što se događa. No, Bugarska je znala što je ispravno učiniti, bila je čvrsta i nepokolebljiva. To nikada nećeno zaboraviti.”

Koliko Sjedinjene Države cijene bugarsku podršku – rekao je gospodin Powell – pokazuje jednoglasna podrška Senata pristupanju Bugarske u NATO savez, čija bi članica trebala postati sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG