Linkovi

Industrijska proizvodnja u zemlji pala u travnju drugi mjesec zaredom (16/5/03) - 2003-05-15


Prošli tjedan smanjen je broj osoba koje se po prvi put prijavljuju za pomoć za neuposlene, međutim, ukupni broj osoba koji primaju ovu pomoć na najvišoj je razini još od terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Prema informacijama američkog Ministarstva rada, broj osoba koje po prvi put traže ovu pomoć pao je za 13 tisuća u tjednu koji je okončan 10. svibnja i iznosio je 417 tisuća. Međutim ukupan broj osoba koju primaju pomoć iznosio je 3 milijuna 770 tisuća za tjedan okončan 3. svibnja, posljednje razdoblje za koji postoje podaci, što je povećanje od 120 tisuća u tjedan dana. Broj novih prijava na većoj je razini od 400 tisuća već trinaesti tjedan zaredom. Analitičar smatraju da kad ta razina pređe psihološku barijeru od 400 tisuća tjedno, to ukazuje na stagnaciju tržišta rada.

Prema danas objavljenom izvješću američke Središnje banke, industrijska proizvodnja u zemlji pala je u travnju drugi mjesec zaredom. Prema najnovijim podacima prošli je mjesec ukupna razina proizvodnje u tvorničkim pogonima, rudnicima i komunalnim djelatnostima pala za 0.5 posto, što je isti postotak kao i u ožujku. Istovremeno, korištenje industrijskih kapaciteta palo je sa 74.8 posto na 74.4 posto. Iskorištenost kapaciteta u tvornicama iznosila je 2.5 posto, što je na nanižoj razini od svibnja 1983. godine.

Danas je Ministarstvo rada objavilo i podatke o velikoprodajnim cijenama, koje su u travnju zabilježile rekordan pad prouzročen jeftinijim cijenama energije i padom cijena automobila, manjih kamiona i cigareta. Indeks proizvođačkih cijena – koji mjeri iznos koji se plaća tvronicama, rafinerijama i farmama – pao je u travnju za 1.9 posto, što je najveće smanjenje u jednomjesečnom razdoblju još od daleke 1947. godine. Najveći pad zabilježile su prošli mjesec cijene energije, koje su pale za 8.6 posto.

XS
SM
MD
LG