Linkovi

Umm Qasr predan na upravu Iračanima (15/5/03) - 2003-05-15


Britanske snage predale su irački lučki grad Umm Qasr pod kontrolu loklanog stanovnišva, čime je to postao prvi grad koji se vraća pod iračku upravu od svrgavanja režima Saddama Husseina. Britanski zapovjednik ovog mjesta službeno je predao danas grad na upravu privremeno Gradskom vijeću na svečanosti u gradskoj vijećnici.

Ovo će vijeće upravljati Umm Qasrom do izbora stalnog vijeća na izborima sljedeći tjedan. U međuvremenu su američke snage uhitile oko 200 osoba u jednom selu blizu Tikrita, mjesta koje je predstavljalo uporište pristaša Saddama Husseina. Američko Središnje zapovjedništvo je priopćilo da je uhitilo i šefa generalštaba iračkih oružanih snaga, osobe koja se nalazina na 13 mjestu popisa 'najtraženijih' Iračana.

U međuvremenu je američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je Washington spreman razmotriti inicijalnu suspenziju međunarodnih sankcija protiv Iraka prije negoli one budu u potpunosti ukinute. Do ove izjave gospodina Powella dolazi danas dok se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sprema raspravljati o američkim nacrtu rezolucije prema kojoj bi se sankcije protiv Bagdada ukinule. Rusija traži suspenziju sankcija, dok joj se ne pruže dokazi da će interesi Moskve glede iračke nafte biti uvaženi i irački dug otplaćen.

XS
SM
MD
LG