Linkovi

WP: Saudijske vlasti povezale napade u Rijadu s al-Qaidom (14/5/03) - 2003-05-14


«Washington Post» na naslovnici piše da su Saudijci povezali bombaške napade u Rijadu s al-Qaidom. Prema riječima saudijskih dužnosnika, napade je izvela vlastima poznata ćelija al-Qaide, kojoj se na čelu nalazi iskusni saudijski militant, koji je prošao kroz terorističku obuku u Afganistanu. Ta je ćelija, prema saznanjima, osnovana nakon terorističkih napada od 11. rujna. Njen je vođa 29-godišnji Khaled Jehani, koji je sa 18 godina napustio Saudijsku Arabiju i borio se u Bosni i Čečeniji. Saudijske vlasti ne vjeruje da su napadi u Rijadu prvotno bili zamišljeni tako da koincidiraju s dolaskom američkog državnog tajnika Colina Powella – piše «Washington Post».

«Rat u Iraku bacio je novo svjetlo na saveznike», piše jutros «Los Angeles Times». Pariz, Berlin i Moskva s oprezom čekaju očekivanu američku osvetu za svoju vodeću ulogu u anti-ratnom bloku u Ujedinjenim narodima. S druge strane, Španjolci i razne istočnoeuropske zemlje dobili su novi utjecaj u zahvalnom Washingtonu. Iako su vidljivi napori da se razmirice izglade, mnogi stručnjaci vjeruju da su transatlantski odnosi pretrpjeli znatne štete, pogotovo na relaciji Washington-Pariz.

U Europi se vjeruje da će Washington kazniti Francusku, ignorirati Njemačku, oprostiti Rusiji i nagraditi zemlje koje su podržale američke ratne planove, poput Španjolske i Poljske. Ipak američki dužnosnici kažu da ne predviđaju neke oštre mjere protiv Francuske, jer se na nekim političkim pitanjima ipak želi surađivati, a ekonomske bi sankcije bilo gotovo nemoguće provesti. Ipak, moguće je da će Washington pokušati oslabiti utjecaj Pariza u Ujedinjenim narodima i smanjiti transfer osjetljive tehnologije Francuskoj – piše «Los Angeles Times».

«Christian Science Monitor» jutros piše da je američkim vojnim regruterima, unatoč ratu u Iraku, i dalje teško doći do kvalitetnih mladih kadrova za oružane snage. Pentagon je izračunao da je broj regrutiranih u prva tri mjeseca ove godine jedva malo premašio očekivanja. Upućeni ukazuju da budućim vojnicima danas uglavnom nije do ratne slave, već do besplatnog višeg školovanja. Novi regruti zarađuju mjesečno 1.150 dolara, uz besplatni stan i hranu i trideset dana plaćenog godišnjeg odmora, ali mogu dobiti i do 50 tisuća dolara za školovanje.

XS
SM
MD
LG