Linkovi

Veliki izazov demokratske transformacije Srednjeg istoka (13/5/03) - 2003-05-13


Uspjeh rata u Iraku i velike nade za novu američku inicijativu za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba navele su dužnosnike administracije predsjednika Busha da počnu razmišljati o ostvarivanju veće stabilnosti i širenju demokracije diljem Srednjeg istoka.

Predsjednik Bush je u proteklih nekoliko dana često iznosio uvjerenje da se područje Srednjeg istoka može transformirati, ukoliko sve strane u regiji iskoriste ovu priliku za pokretanje promjena. Nade za mir počele su jačati nakon svrgavanja Saddama Husseina u Iraku i imenovanja novog palestinskog premijera Mahmouda Abbasa. Sjedinjene Države su jedan od pokrovitelja novog mirovnog plana za Srednji istok, kojim se previđa uspostava neovisne palestinske države do 2005.

Bush: Mržnju zamijeniti nadom

U nedavnom govoru na sveučilištu South Caroline, predsjednik je iznio svoju viziju Srednjeg istoka, koji više neće biti rasadnik islamskog ekstremizma i terorizma: "Iskoristit ćemo naš utjecaj i idealizam da bismo zamijenili staru mržnju novom nadom diljem Srednjeg istoka. Stiglo je vrijeme povijesnih prilika. U Iraku smo skinuli diktatora s vlasti. Teroristi u tom dijelu svijeta sada mogu vidjeti što im se sprema – kratak, nesretan život bjegunca. Reformatori u tom području postaju sve utjecajniji i raste zamah slobode Došli smo do trenutka koji sa sobom nosi veliko obećanje. Sjedinjene Države će iskoristiti taj trenutak za dobrobit mira."

Predsjednik Bush je na Srednji istok poslao državnog tajnika Colina Powella, koji će vršiti pritisak i na Izraelce i na Palestince da prihvate novi mirovni plan i odmah poduzmu korake kako bi mirovni proces krenuo naprijed.

issinger: Izvanredna prilika

Dužnosnici i analitičari kažu da je za transformaciju Srednjeg istoka od ključne važnosti da u Iraku bude izabrana demokratska vlada, kako bi ta zemlja mogla poslužiti kao model za cijelu regiju.

Bivši državni tajnik Henry Kissinger izjavio je za CNN da razvoj događaja u toj regiji omogućuje Sjedinjenim Državama da utječu na transformaciju Iraka i drugih tamošnjih zemalja: "To je izvanredna prilika, jer Irak ima srednju klasu i prirodna bogatstva koja mu mogu pomoći u obnovi. S druge strane, podijeljen je na nekoliko etničkih skupina i skupina s različitom interpretacijom islama. Radi se, dakle, o velikom poslu. No, to je također izvanredna prilika, jer ako uspijemo, možda će biti moguće promijeniti i cijelu političku klimu Srednjeg istoka."

Woolsey: Transformacija će trajati desetljećima

Drugi analitičari, međutim, naglašavaju da neće biti lako transformirati regiju u kojoj autoritarni režimi ne žele sići s vlasti, gdje su islamski ekstremisti uzeli korijena u društvu, a sukobi su uvijek prisutni.

Bivši direktor Središnje obavještajne službe CIA-e James Woolsey opisao je rat protiv teorrizma kao svjetski sukob sličan hladnom ratu. Gospodin Woolsey nedavno je za televizijsku mrežu NBC izjavio da Sjedinjene Države moraju prihvatiti izazov da transformiraju Srednji istok, no upozorio je da bi to moglo trajati godinama. "Moramo surađivati s pozitivnim snagama u toj regiji i u arapskom svijetu. Moramo im pomoći da promijene prirodu nekih diktatorskih režima u regiji. Mislim da će to trajati godinama, ako ne i desetljećima, i naličiti na hladni rat."

Promatrači će prije svega pratiti razvoj događaja u Iraku i provođenje najnovije mirovne inicijative za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

XS
SM
MD
LG