Linkovi

U terorističkim napadima u Rijadu poginulo najmanje 29 osoba (13/5/03) - 2003-05-13


Saudijski dužnosnici kažu da je u tri simultana bombaška napada u glavnom gradu Rijadu poginulo najmanje 29 osoba, među njima i sedam Amerikanaca i devet samoubojica-napadača.

Saudijski dužnosnici kažu da je nešto prije ponoći skupina terorista napala naoružane čuvare stambenog kompleksa u kojem su uglavnom živjeli državljani zapadnih zemalja. Ubrzo su detonirana vozila napunjena s eksplozivom, uništavajući zgrade i ubijajući njihove stanare.

Vjeruje se da je ozlijeđeno oko 200 ljudi, od kojih se neki nalaze u kritičnom stanju.

Američki državni tajnik Colin Powell, koji je u Saudijsku Arabiju doputovao iz Jordana, izjavio je da je ubijeno najmanje deset Amerikanaca te da postoje indicije da bi napadači mogli biti pripadnici al-Qaide.

Do sada nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad. Posljednjih nekoliko dana bilo je nagovještaja da bi moglo doći do napada na interese zapadnih zemalja u Saudijskoj Arabiji.

Prije dva tjedna američka je vlada upozorila svoje građane da ne putuju u saudijsku Kraljevinu upravo zbog opasnosti od terorističkih napada.

******

Ruska vlada je osudila bombaške napade u Saudijskoj Arabiji, podvlačeći vezu između tih napada s onima u Čečeniji.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije za napade kaže da su "manifestacija međunarodnog terorizma", uz isticanje da su teroristički napadi u Čečeniji i drugim područjima "povezani u jedan lanac".

Rusija je pozvala međunarodnu zajednicu na jačanje napora u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG