Linkovi

Eksplozije u Rijadu udarna tema na svim naslovnicama (13/5/03) - 2003-05-13


Svi vodeći američki dnevni listovi na naslovnicama se danas bave eksplozijama u Rijadu. «Los Angeles Times» piše da Zapadnjaci u Saudijskoj Arabiji već mjesecima dobivaju upozorenja o mogućim terorističkim napadima. Mnogi su preselili svoje obitelji nazad u Sjedinjene Države i Europu, nakon što im kompanije za koje rade više nisu mogle jamčiti sigurnsoti. Samo u Rijadu živi oko 12 tisuća Amerikanaca. Mnogi od njih žive u luksuznim zaštićenim naseljima, poput onih koja su sinoć napadnuta. Takva naselja omogućuju im da žive zapadnjačkim stilom života, primjerice, žene se ne moraju pokrivati crnim ogrtačem, kao što je uobičajeno u muslimanskim zemljama – piše jutros «Los Angeles Times».

Američki se dnevnici, naravno, bave i drugim temama sa Srednjeg istoka. Primjerice, «Washington Post» piše o «anarhiji u Bagdadu». Prema pisanju washingtonskog dnevnika, i američki dužnosnici i bagdadski stanovnici upozoravaju da u gradu nema dovoljno američkih snaga za održavanje reda, što potkopava humanitarne misije i samu obnovu. Od pada starog režima, učestale su otmice, napadi i prisilne deložacije. Promet je u raspadu, jer više nitko ne poštuje prometne propise. Noću gradom odjekuje paljba iz vatrenog oružja, a nasilja na ulicama ima iz dana u dan sve više.

Bostonski «Christian Science Monitor» piše jutros da se američke snage u Iraku sučeljavaju s mnogim problemima, koji ih ometaju u održavanju reda i mira. Primjerice, među stanovništvom pojedinih dijelova Bagdada proširile su se glasine da vojnici mogu, uz pomoć infracrvenih naočala za noćno promatranje mogu vidjeti kroz žensku odjeću, što bi za tamošnje muslimane bila gotovo nepodnošljiva uvreda. Nakon što su jedne infracrvene naočale dostavljene lokalnim vjerskim čelnicima da se i sami uvjere u njihovu nedužnost, nepovjerenje se ponešto ublažilo, no sada se slično priča i za obične sunčane naočale, koje, kažu neki, daju Amerikancima «rendgenski vid».

XS
SM
MD
LG