Linkovi

Irak bez benzina - 2003-05-13


Iračke rezerve nafte druge su po veličini u svijetu. Pa ipak, nakon američke invazije u toj je zemlji zavladala ozbiljna nestašica goriva. Kako je do toga došlo?

Tek poneka benzinska crpka je otvorena u Bagdadu, a i ispred tih rijetkih se čeka u kilometarskim kolonama. Vozači u redu čekaju po šest i više sati. Oni koji su dovoljno strpljivi ili imaju puno vremena na raspolaganju, te konačno dođu na red, litru benzina plaćaju po službenoj cijeni od 3 centa. Oni drugi, koji nemaju vremena ili strpljenja čekati u redu – litru benzina na crnom tržištu plaćaju 25 centi.

Azam Qas Hamudi je mehaničar koji je ostao bez posla i sada – da bi zaradio za život - na crnom tržištu prodaje benzin. Krivnju za iračke ekonomske probleme on prebacuje na Sjedinjene Države: "Tek što smo se oslobodili Saddama Husseina - te noćne more Saddama Husseina – došli su Amerikanci koji nam rade sve te loše stvari… Što je bilo s obećanjem gospodina Busha da će iračkom narodu osigurati lagodan i ugodan život?”

Američka vojska nastoji učiniti nešto po pitanju nestašice benzina. Narednik Scott Lewis čuva stražu na crpki na kojoj vozači mogu besplatno, do vrha, napuniti automobil benzinom: "Otvorili smo ovaj centar za distribuciju goriva. Imamo nekoliko stotina – u stvari 400 tisuća litara benzina… To su gorivo od iračkih snaga oduzele koalicijske snage… zaplijenjeno je od iračke vojske. Ovdje u centru Bagdada smo naišli na velike probleme s krijumčarenjem benzina. Upravo smo zato zaplijenjeno gorivo učinili dostupnim – besplatno – iračkim vozačima.”

Narednik Lewis kaže da je postojala nada da će se jednotjednim besplatnim dijeljenjem benzina, bar donekle, ograničiti širenje crnog tržišta goriv. Nitko u Bagdadu ne može točno objasniti kako je došlo do nestašice benzina, ali o tome postoje mnoge teorije. Neke su crpke prestale raditi jer su bile opljačkane. Osim toga, iračke rafinerije ne rade punim kapacitetom. Povrh svega, krijumčari, zajedno s nekim vozačima cisterni odvlače dio goriva na crno tržište, tako da do crpki nikada ni ne stigne potrebna količina benzina.

XS
SM
MD
LG