Linkovi

Chitosan umjesto pamučne gaze (14/5/03) - 2003-05-13


Američki vojni sanitet razmatra mogućnost zamjene pamučne gaze kao tradicionalnog povojnog materijala za rane. Gazu bi zamijenio materijal izrađen od kore škampa – koju zbog svog ljekovitog djelovanja već stoljećima koristi kineska medicina.

Vojni liječnici tvrde da će zavoji od chitosana (čitaj “kaitosana”) spasiti mnoge živote. Ove zavoje u Americi proizvodi tvrtka HemCon iz Oregona. Bill Weisman je umirovljeni vojni kirurg i partner u HemConu. On kaže da iako pamučnu gazu vojni liječnici koriste stoljećima, ona ima jedan velik nedostatak – ne zaustavlja krvarenje. Novi će zavoj - načinjen od materijala koji sadrži zašttnu koru škampa – biti mnogo efikasniji. Moći će zaustaviti krvarenje i iz najširih krvnih arterija – tvrdi Bill Weismann.

Istraživanje ovog novog povojnog materijala financiralo je američko Minsitasrtvo obrane, koje je za svoje potrebe naručilo 27 tisuća primjeraka zavoja. Zavoji su testirani u borbama u Afganistanu i Iraku.

Liječnik Kent Gregory, iz Medicinskog centra u Portlandu, Oregon, kaže da su u izradi korištena iskustva tradicionalne kineske medicine, kao i suvremene znanosti na Zapadu: "Pregledali smo svaki registrirani patent, svaku znanstvenu publikaciju, u posljednjih nekoliko desetljeća. Tražili smo bilo kakav materijal koji dovodi do brzog zgrušavanja krvi, do prestanka krvarenja. Uspoređivali smo sve - ljudske bjelančevine, bjelančevine životinjskog podrijetla, kemijske elemente poput željeznog sulfata, neke vrste plastike... Chitosan je bio najbolji – stavljanjem tog materijala na ranu, krv se odmah zgrušavala."

Chitosan ima – kako se pokazalo – i dodatne kvalitete: dezinficira ranu, ubija bakterije i sprečava daljnju infekciju rane. Pri dodiru, novi zavoj podsjeća na spužvu; izgleda kao da je napravljen od plastike, ali nakon što se smoči čvrsto prijanja na kožu. Liječnici tvrde da upravo zbog toga tako brzo zaustavlja krvarenje.

XS
SM
MD
LG