Linkovi

Nove promjene u američkoj upravi u Iraku (12/5/03) - 2003-05-12


Američka koordinatorica za Bagdad i središnji Irak, Barbara Bodine dala je ostavku. Za sada se ne zna razlog ostavke. Gospođa Bodine bila je zadužena za središnji Irak od travnja. U Kataru, dugogodišnji diplomat Paul Bremer, koji je imenovan visokim civilnim upraviteljem Iraka, sastao se s umirovljenim generalom Jayom Garnerom, koji odlazi s te dužnosti.

Predsjednik Bush imenovao je gospodina Bremera na taj položaj zbog iračkih kritika na račun sporog uspostavljanja osnovnih komunalnih usluga u Iraku. U međuvremenu, zapovjednik američkih snaga u Iraku, general Tommy Franks, izjavio je da je stranka Baath Saddama Husseina raspuštena.

Zapovjednik združenog stožera američke vojske, general Richard Myers izjavio je da postrojbe iračkih specijalaca možda još uvijek imaju oružje za masovno uništavanje koje bi moglo biti upotrijebljeno protiv koalicijskih snaga. Prema riječima generala Myersa, američki dužnosnici se nadaju da će se kroz ispitivanja iračkih zarobljenika utvrditi gdje se nalazi iračko oružje za masovno uništavanje, iako za sada nije pronađen niti jedan presudni dokaz da takvo oružje postoji. Washington Post je, međutim, prenio riječi dužnosnika američke radne skupine zadužene za potragu za tim oružjem, koji kažu da se sljedećeg mjeseca namjeravaju vratiti kući, jer nisu pronašli ništa.

XS
SM
MD
LG