Linkovi

Prijelazna uprava u Iraku (13/5/03) - 2003-05-12


Nakon svrgavanja režima Saddama Husseina, Iračani su slobodni i mogu, prema riječima Ahmeda Rubaia, “raditi ono što im je prije bilo zabranjeno”. Za Ahmeda Rubaia i njegovog brata Haidara to znači da mogu prodavati satelitske antene u njihovoj papirnici u Bagdadu. Pod prethodnim režimom, kako su ispričali za list Wall Street Journal, svatko kod koga je otkrivena satelitska antena mogao je završiti u zatvoru na šest mjeseci. Jasno je da Saddam Hussein nije želio da irački narod ima pristup informacijama i idejama iz inozemstva.

Danas Iračani mogu ne samo primati informacije izvana, već mogu i reći što žele bez straha. Međutim, kako je istaknuo irački pjesnik Mohammed Thamer, “treba vremena da bi se naučilo govoriti i misliti naglas”. Kako je gospodin Thamer kazao za Washington Post, “potrebno je vježbati biti slobodan”. To je posebno očigledno Iračanima koji pokušavaju svoju zemlju izvesti na put prema demokraciji nakon više desetljeća diktature. Oni znaju da taj prijelaz treba izvršiti oprezno, korak po korak, kako bi se uspostavila vlada koja će zastupati sve Iračane i štititi njihova prava.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, Sjedinjene Države i njihovi koalicijski saveznici “potpuno su uvjereni da je narod Iraka sposoban sam upravljati svojom zemljom.”: "Radit ćemo na uspostavljanju uvjeta potrebnih za poboljšanje sigurnosne situacije, obnovu infrastrukture, normalizaciju svakodnevnog života prosječnih Iračana, kao i za poticanje iračkog naroda da odlučuje o vlastitoj sudbini i upravlja vlastitom vladom."

Sloboda i demokracija – prava su Iračana, baš kao i drugih naroda diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG