Linkovi

Obilježavanje Dana majki u SAD-u  (11/5/03) - 2003-05-11


Danas na milijune Amerikanaca obilježava jedan zaista lijep praznik – Dan majki – koji se proslavlja i u mnogim zemljama diljem svijeta, ali ne obavezno na isti dan. Neki povijesničari tvrde da ovaj praznik potiče iz antičkih vremena, odnosno s proljetnih festivala u Grčkoj i Rimu. Moderniji oblik proslavljanja Dan majke započet je u 17-om stoljeću u Britaniji.

Spisateljica Julia Ward Howe je, koliko je poznato, prva sugerirala da se Dan majki obilježava i u Sjedinjenim Državama. Bilo je to prije 87 godina, a ona je naglasila da bi to trebao biti dan u kojem će se slaviti – mir.

Dan majki, kakvog obilježavamo danas, svoj je početak imao u jednoj crkvi u Zapadnoj Virginiji 1907-me godine kada je izvjesna Anna Jarvis održala svečanost u čast svoje majke. Bilo je to točno na godišnjicu smrti njezine majke. Kasnije, ona i druge žene poslale su na tisuće pisama javnim službama tražeći da se druga nedjelja u svibnju proglasi Danom majki.

Predsjednik Woodrow Wilson i američki Kongres konačno su se složili oko tog prijedloga 1914. godine. Tako je druga svibanjska nedjelja postala dan javnog izražavanja ljubavi prema majkama diljem zemlje. Taj je praznik brzo postao popularan, a njegova je karakteristika postalo slanje cvijeća i slatkiša majkama.

Danas, djeca svih uzrasta i nadalje svojim majkama na ovaj praznik daju posebne poklone, a starija djeca često putuju kako bi svojim majkama čestitali njihov praznik. Ukoliko ne mogu putovati obično pošalju cvijeće ili pismene poruke u kojima izražavaju svoju ljubav i zahvalnost. Isto tako, danas će na milijune Amerikanki i Amerikanaca nazvati svoje majke i čestitati im njihov dan. To znači da je Dan majki jedan od najzauzetijih dana u godini za američke telefonske kompanije.

XS
SM
MD
LG