Linkovi

O angažmanu NATO saveza u Iraku - za sada samo neformalno (12/5/03) - 2003-05-11


Najinteresantnija tema ovih dana u NATO savezu je pitanje angažmana u Iraku. Radi se o intrigantnom problemu koji je daleko od konačne odluke.

Najinteresantnija neformalna tema razmjene mišljenja članica NATO saveza ovih dana jeste da li će NATO u Irak. Prvi signali, sve uz ograde da se radi o naglašeno neformalnom dijalogu, jer je za sve više od toga prerano, govore da bi iračka misija trebala biti svojevrsna kopija afganistanske.

NATO je nedavno preuzeo vođenje mirovne misije međunarodnih snaga u Afganistanu, zamijenivši tako rotirajuće zapovijedanje svojih članica Turske i Njemačke. Afganistanska je misija prva NATO-va misija van europskog tla, a na njoj ne sudjeluju sve nego samo neke članice.

Rašireno je mišljenje ovdje u Bruxellesu – ističem neformalno mišljenje jer službenih razovora na ovu temu nije bilo – jeste da bi iračka operacija, s NATO-vom participacijom trebala nalikovati afganistanskoj. Iako je 19 članica Atlantskog saveza još jako podjeljeno o svrsi i ulozi ulaska u Irak svi se slažu da je prerano za bilo kakve odluke, prerano je čak i za ozbiljniju raspravu jer ona pretpostavlja i čvrste stavove, izjavio je jedan diplomat novinarima.

Za odluku, čak i onu da je sazrelo vrijeme ozbiljnoj, argumentiranoj raspravi, NATO će pričekati razvoj situacije na terenu. "Očekujemo da će razvoj govoriti sam za sebe i navedu li nas okolnosti u Iraku na zaključak da bi NATO-v ulazak unio nove, korisne elemente u cijelu operaciju tek ćemo onda, što je razumljivo, detaljno razmatrati raspoložive opcije" - kazao je novinarima pod uvjetom anonimnosti NATO-v diplomat.

Da se o temi odlaska postrojbi NATO saveza u Irak raspravlja, iako ne službeno, upućuju i svježe izjave glavnog tajnika i zapovjednika za Europu. Obojica - i Lord Robertson i general James Jones - ističu dva bitna elementa - neformalnost intenzivne razmjene mišljenja i velik značaj teme NATO-vog ulaska u iračku mirovnu misiju. U lipnju se sastaju na redovnim polugodišnjim zasjedanjima ministri vanjskih poslova i obrana 19 članica NATO saveza. Ovo znači da će se nakon tog skupa o opciji angažmana u Iraku više goviriti i, naravno, znati.

XS
SM
MD
LG