Linkovi

Osvrt Colina Powella na NATO savez (11/5/03) - 2003-05-11


Više od pedeset godina, NATO savez je pružao sigurnost na obje strane Atlantika. Međutim, niti pobjeda zapada u Hladnom ratu niti krah sovjetskog komunizma nisu umanjili važnost ove organizacije.

Američki državni tajnik Colin Powell je istaknuo da su…”problemi koji su postojali u prošlom desetljeću ukazali jasnije na razvoj novih prijetnji”: "Vidjeli smo da ove prijetnje uzimaju nova obličja, od etničkih čišćenja na Balkanu do terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. U borbi protiv ovih novih prijetnji, Sjedinjene su se Države nastavile oslanjati na NATO savez i s tom će praksom nastaviti i u budućnosti.”

Na summitu u Pragu studenoga 2002. godine, predstavnici NATO saveza odobrili su pristupanje sedam novih zemalja- budućih članica: Bugarske, Estonije, Latvije, Litvanije, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Širenje NATO-a, rekao je gospodin Powell, “pomoći će osigurati da NATO ostane vrlo važna organizacija u danima i godinama koje su ispred nas”: "S jednim takvim proširenjem pomoći će se u učvršćivanju NATO partnerstva kako bi se promovirala demokracija, zakon prava, te kako bi se promovirali mir i slobodna trgovina kroz čitavu Euroaziju. Štoviše, proširenje će se bolje odraziti i na samu spremnost saveza da djelotvornije odgovori na nove opasnosti s kojima se suočavamo.”

Svih sedam novih potencijalnih članica NATO-a već imaju ulogu saveznika omogućavajući slobodne prelete preko svojih teritorija i sudjelovanjem svojih postrojbi u mirovnim operacijama na Balkanu i u Afganistanu. Sve su izrazile voljnost da pomognu u post-ratnoj obnovi Iraka i kako je kazao državni tajnik Powell, dale su svoju podršku u kampanji predvođenoj Sjedinjenim Državama kako bi se Saddam Hussein uklonio s vlasti u Iraku: " Sve buduće članice poslale su svoje vojne časnike za vezu u sjedište Središnjeg zapovjedništva u Tampi, uoči mogućih vojnih operacija u Iraku, a nekoliko ih je pružilo i vojnu potporu Međunarodnoj koaliciji.”

NATO savez će nastaviti sa svojim razvojem kao i njegova misija koja uključuje promociju mira i sigurnosti.

XS
SM
MD
LG