Linkovi

Američki stočni fond na meti terorista? (10/5/03) - 2003-05-10


Američke vlasti i dalje su na oprezu zbog mogućih terorističkih napada. Medđutim, postoji zabrinutost i glede mogućih napada u poljodjelskim i stočarskim krajevima, gdje bi zaraze stočnog fonda velikih razmjera prouzročile teške ekonomske posljedice.

Na aukciji žive stoke u Lulingu, oko sat vožnje na jug od Austina, veći broj krava doveden je u aukcijski prostor. Teško je zamisliti da bi teroristi mogli uporabiti ove životinje za širenje zaraze. Međutim, mnogi se ovdje sjećaju epidemije slinavke i šapa, u Britaniji, prije dvije godine. Tada je poklano i spaljeno gotovo 6 milijuna krava, svinja i ovaca, a šap i slinavka su na popisu bolesti za koje stručnjaci smatraju da bi mogle biti iskorištene u bio-terorizmu.

Uzgajivač krava Gus Percon kaže da na svom ranču pomno prati sve koji mu izgledaju sumnjivo. Primjerice, oni koje automobilom u polaganoj vožnji prolaze pokraj njegovog ranča. Međutim, on ne misli da bi teroristi pokušali napasti relativno malu javnu rasprodaju poput ove u Lulingu.

"Ne mislim da bi oni gubili vrijeme ovdje. Išli bi u neko veće mjesto. Tome se nadam, iako se nikad ne zna."

Dužnosnici savezne države Texas obavijestili su uzgajivače stoke o potencijalnim financijskim posljedicama ukoliko teroristi zaraze stočni fond. Susan Combs vodi teksaški državni ured za poljoprivredu. Ona kaže da dio bolesti kod životinja nije opasan za ljude, ali bi pomor stoke mogao koštati Sjedinjene Države izmedju 60 i 70 milijardi dolara.

"Samo u Texasu, godišnji prihod od od goveda je oko 15 milijardi dolara, dodajte tome ovce i svinje – radi se o ogromnoj svoti novca."

Poljoprivredni dužnosnici upozoravaju farmere i rančere da paze na pojavljivanje nepoznatih osoba oko svojih imanja te na neuobičajene simptome kod svojih životinja. Texas je već imao prilike vidjeti kako bi izgledala takva situacija. Početkom travnja postao je četvrta država u Americi u kojoj se pojavila jedna bolest kod peradi. Ovakvi problemi razmatraju se i na najvišoj razini. Predsjednik Bush tražio je od Kongresa više milijuna dolara kako bi se zaštitilo prehrambeni fond Sjedinjenih Država. Savezno ministrastvo poljoprivrede formiralo je skupine veterinara koji bi pomagali savezim agentima u slučaju krizne situacije.

James Roth, profesor veterine i direktor Centra za sigurnost hrane i javno zdravlje na sveučilištu Iowa, kaže da bi trebalo proširiti dostupnost cjepiva za životinje te uspostaviti sustav praćenja životinja koje vlasnici vode s jednog sajma na drugi. On takodjer sugerira uvodjenje televizijskih stočnih aukcija, čime bi otpala potreba za miješanjem stoke.

Nisu svi suglasni s ovakvim prijedlogom, jer smatraju da bi to škodilo njihovom biznisu. Tako misli i Susan Combs, čelnica teksaškog ureda za poljoprivredu. Ona smatra da su uzgajivači stoke već u teškom ekonomskom položaju, pa bi dodatno državno miješanje u odvijanje poslova samo više škodilo.

Veterinarski stručnjaci tvrde da je teško osigurati potpunu zaštitu životinjskog fonda od bio-terorizma. Nadležni, pak, moraju odvagnuti ekonomske štete i korist kao jedan od čimbenika u donošenju odluke koje korake treba poduzeti na zaštiti stočnog fonda od bio-terorizma, s krajnjim ciljem učinkovite zaštite interesa proizvodjača i potrošača.

XS
SM
MD
LG