Linkovi

Nuklearno oružje Sjeverne Koreje (10/5/03) - 2003-05-10


Sjevernokorejska nastojanja da dodje do nuklearnog oružja predstavljaju kršenje obveza preuzetih sporazumom iz 1994. godine, poznatim pod nazivom “Usuglašeni radni okvir”, kao i obveza iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, Sporazuma o sigurnosnim jamstvima Medjunarodne agencije za atomsku energiju, te Deklaracije izmedju Sjeverne i Južne Koreje u kojoj se govori o denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Sporazumom “Usuglašeni radni okvir” sjevernokorejski kapaciteti za proizvodnju plutonija su “zamrznuti”. Sjeverna Koreja je bila obvezna likvidirati svoj program proizvodnje plutonija, kako bi došla u sklad sa zahtjevima koje postavlja Sporazum o sigurnosnim jamstvima Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

Sjeverna Koreja je takodjer trebala predati svoje zalihe potrošenog nuklearnog goriva i izdvojenog plutonija. Zauzvrat, Sjedinjene Države su se suglasile organizirati medjunarodni konzorcij koji bi u Sjevernoj Koreji izgradio dva nuklearna reaktora s lakom vodom, koji bi se koristili u miroljubive svrhe. Takodjer je preuzeta obveza da se do puštanja u pogon prvog reaktora, godišnje isporuči Sjevernoj Koreji 500 tisuća metričkih tona goriva koje bi nadomjestilo energiju koju su do tada proizvodila “zamrznuta” nuklearna postrojenja s plutonijem. ... Medjutim, kako je to rekao glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer, Sjeverna Koreja je prekršila svoje obećanje glede nuklearnog naoružanja.

Sjeverna Koreja je ušla u sporazum, a potom nije ispunila svoje obveze. Primili su pomoć za dato obećanje da neće razvijati nuklearno oružje. Uzeli su tu pomoć, pobjegli s njom i unatoč toga razvili nuklearni program.”

Sjeverna Koreja, naoružana nuklearnim oružjem, predstavlja veliku prijetnju Aziji i svijetu. Medjutim, ni Sjedinjene Države, niti njihovi saveznici neće biti ucjenjivani. Kako je to rekao gospodin Fleischer: “Sjeverna Koreja neće biti nagradjena za razvoj nuklearnog naoružanja.”

“Tražimo da Sjeverna Koreja neopozivo likvidira svoj program nuklearnog naoružanja i da to možemo verificirati. Nećemo im pružiti poticaja da čine ono što su i tako oduvijek govorili da će učiniti.”

Jedini izbor koji Sjeverna Koreja ima jest odustajanje od svog programa nukleranog naoružanja

XS
SM
MD
LG