Linkovi

NYT: SAD traži prekid nasilja između Izraela i Palestinaca (10/5/03) - 2003-05-10


New York Times ističe da američka administracija mijenja kurs prema Srednjem istoku forsirajući smanjenje napetosti na relaciji Izrael-Palestinci.

“Nakon godinu dana rada na mirovnom planu Sjedinjene Države sada ostavljaju taj prijedlog po strani i umjesto njega traže od obje strane trenutačno okončanje tenzija. Državni tajnik Colin Powell će se iz prve ruke upoznati sa situacijom na terenu, ali pitanje je kolika je realnost brz napredak u pobošljanju odnosa”- ističe njujorški dnevnik.

Isti dnevnik prostor posvećuje tragediji koja se dogodila iznad džungli Konga u Africi. Tijekom prijevoza kongoanskih vojnika i članova njihovih obitelji u jednu vojnu bazu, na visini od 10 tisuća metara otvorila su se stražnja vrata ruskog teretnog zrakoplova Iljušin 76 nakon čega su ljudi, žene i djeca jednostavno počeli ispadati iz letjelice, jer je zrakoplov izgubio pritisak.

To znači da su žrtve naprosto “isisane” vani. Još se ne zna konačan broj mrtvih. Brojke se kreću od 129 do 140. Ono za što smo mislili da se dogadja samo na filmu bio je živi horor, a samo oni putnici koji su se uspjeli uhvatiti za neki konopac ili za zidove zrakoplova uspjeli su i ostati u njemu. Inače, ruski Iljušin 76 ima, na žalost, dugu i tragičnu povijest. Zrakoplovi tog tipa sudjelovali su u 45 nesreća u kojima su živote izgubile 393 osobe.

“Samo ja mogu spasiti Italiju”- riječi su talijanskog premijera Silvija Berlusconija za kojeg Times tvrdi da je, čak i za njegove kriterije, imao vrlo težak tjedan.

On je naime postao prvi aktualni predsjednik vlade talijanske vlade koji je svjedočio kao optuženik u jednom krivičnom procesu. Isto tako, može postati prvi talijanski premijer koji će biti osuđen za neko krivično djelo u vrijeme aktivne službe.

Gospodin Berlusconi je optužen da je pokušao preuzeti kontrolu nad šest, od sedam, nacionalnih tv mreža, kako bi mogao utjecati na informativni program tih medijskih kuća. U tek objavljenom interviewu on je sebe predstavio ni manje ni više nego kao “spasitelja talijanske demokracije koji je spreman sudjelovati u neprikladnom sudskom procesu kako bi Italiju zaštitio od pandži ljevice!” “Ovo što ja radim je velika žrtva “ – naglasio je gospodin Berlusconi koji je, takodjer, najbogatiji čovjek u Italiji.

XS
SM
MD
LG