Linkovi

Slobodna trgovinska zona Srednjeg istoka (10/5/03) - 2003-05-10


Predsjednik Bush je priopćio da želi povećati trgovinu sa zemljama s Bliskog istoka koje odbacuju terorizam i prihvaćaju otvoreno tržište. Predsjednikova najava dio je njegovog napora za usvajanje mirovnog sporazuma koji bi doveo do uspostave palestinske države.

Predsjednik Bush kaže da bi sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama iz Srednjeg istoka bili nagrada za one države koje prihvaćaju vladavinu zakona, imaju dobru državnu upravu, bore se protiv terorizma i provode reforme za otvaranje njihovih tržišta. Govoreći na sveučilištu Južne Karoline, predsjednik je rekao da bi takve slobodne trgovinske zone poduprle veliki cilj Sjedinjenih Država da uporabe svoj utjecaj i idealizam kako bi se stara mržnja zamijenila novom nadom diljem Srednjeg istoka.

"U doba globalnog terora i oružja masovnog uništenja, ono što se događa na Srednjem istoku uvelike znači Sjedinjenim Državama. Gorčina te regije može dovesti do nasilja i patnji u našim vlastitim gradovima. Napredak slobode i mira na Srednjem istoku ugasio bi tu gorčinu i potaknuo našu vlastitu sigurnost."

Državni tajnik Colin Powell otputovao je prije nekoliko sati u područje Bliskog istoka. Prije polaska je izjavio da s nestrpljenjem želi vidjeti jesu li Izraelci i Palestinci spremni za napredak ka miru. U poruci objema stranama gospodin Powell je rekao da bi Izraelci i Palestinci trebali izbjeći još jedan krug beskrajnih pregovora. (ip)

XS
SM
MD
LG