Linkovi

Financijski problemi američkih simfonijskih orkestara (11/5/03) - 2003-05-10


U najvećem dijelu Europe, gradovi srednje veličine u pravilu imaju simfonijski orkestar. Na žalost milijuna ljubitelja klasične glazbe, u Americi to nije često slučaj.

Mnogi američki orkestri u gradovima od 100 do 500 tisuća stanovnika prisiljeni su okončati svoj rad zbog pomanjkanja novca. Novac za kulturne djelatnosti u Americi u pravilu ne daje država, kao što je to slučaj u ostatku svijeta. Troškove prilično skupe mašinerije jednog orkestra - oko 80 glazbenika, pomoćno osoblje, prijevoz i slično - u Americi podmiruje novac zarađen prodajom koncertnih ulaznica, privatne donacije te sudjelovanje u raznim promotivnim i obrazovnim manifestacijama.

U ožujku je, zbog bankrota, prestao s radom simfonijski orkestar iz Colorado Springsa, u saveznoj državi Colorado, osnovan prije 75 godina. Orkestar iz San Antonija u Texasu nije u mogućnosti plaćati svoje glazbenike, koji su nedavno prihvatili smanjenje plaća za 20 posto. U veljači, otkazana je koncertna sezona simfonijskog orkestra iz grada Savannah u saveznoj državi Georgija - zbog nemogućnosti da podmiri dug od 1.2 milijuna dolara.

Slična sudbina prijeti i Simfonijskom orkestru Floride, osnovanom prije 19 godina. Razlog financijskih nevolja - slaba prodaja ulaznica te sve rijeđe donacije privatnih donatora. Kako izvješćuje CNN, orkestar s Floride ne može spasiti niti 16 milijuna dolara koje je osobno poklonio jedan član njegova upravnog odbora.

Procjenjuje se da je potrebno prikupiti još oko 4 milijuna dolara, odnosno 500 tisuća kako bi orkestar preživio do kraja ljeta.

"Budućnost neće biti laka. Čak ako se i izbjegne bankrot, čekaju nas teški financijski problemi. Mislim da ovdje nema energije da se uhvatimo u koštac s problemom" - kaže violončelistica Susan Moyer, koja sa Sinfonijskim orkestrom Floride nastupa deset godina.

Mnoge čudi da orkestar s južne Floride uopće more ovakve brige. Radi se o dobro stojećem dijelu Amerike, trokutu između Miamija, Palm Beacha i okruga Broward. Lokalne kulturne ustanove u pravilu lako pronalaze podršku tamošnjih korporacija. Zato se u Simfonijskom orkestru Floride i nadaju da će se u sljedećih nekoliko dana ipak pojaviti netko s čekom od 500 tisuća dolara, što bi produžilo egzistenciju ovog ansambla.

XS
SM
MD
LG