Linkovi

Mrave vojnike zaobišla evolucija (11/5/03) - 2003-05-10


Mravi vojnici, koji se ovih dana mogu naći u svim dijelovima svijeta, potekli su iz istog izvora na drevnom prakontinentu Gondvana prije više od stotinu milijuna godina.

Najnovije istraživanje pokazalo je naime da mravi vojnici s različitih kontinenata dijele iste genetske markere, što ukazuje na njihovo zajedničko podrijetlo. Spomenuto je istraživanje, međutim, također pokazalo da se mravi vojnici, baš kao i životinje poput krokodila i morskih pasa, desecima milijuna godina nisu znatnije mijenjali.

Mravi vojnici nisu poput običnih žutih ili šumskih prava. Obično žive kao nomadi, tragajući za lovinom bez izviđača, a njihove kraljice, koje nemaju krila, mogu mjesečno snesti i do četiri milijuna jaja. Biolozi su se stoga dugo pitali – kako ovi mravi, čije kraljice ne lete, mogu biti tako slični bez obzira na dio svijeta u kojem žive.

Odgovor je, kaže autor istraživanja, entomolog Sean Brady sa Sveučilišta Cornell, da su mravi vojnici razvili u samo jednom evolucionom skoku, sredinom razdoblja Krede. Rezultati istraživanja profesora Bradya objavljeni su u najnovijem znanstvenog izdanju časopisa «Proceedings of the National Academy of Science».

XS
SM
MD
LG