Linkovi

Najavljen prijedlog rezolucije o ukidanju sankcija Iraku (9/5/03) - 2003-05-09


Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska namjeravaju Vijeću sigurnosti predložiti novu rezoluciju o Iraku, koja bi okončala više od deset godina duge sankcije protiv te zemlje.

Rezolucija bi također postupno ukinula i program Nafta za hranu, čiji je cilj bio olakšati život stanovnicima Iraka, bez obzira na stroge sankcije.

Prema nacrtu rezolucije, novac zarađen prodajom iračke nafte išao bi u poseban fond za obnovu Iraka i nabavu humanitarne pomoći. Sredstva iz tog fonda kontrolirale bi Sjedinjene Države i Britanija.

Američki veleposlanik u Svjetskoj organizaciji John Negroponte se nada da bi rezolucija mogla biti izglasana u sljedećih nekoliko tjedana. Međutim, ne zna se hoće li je podržati Francuska, Rusija i Kina - članice Vijeća sigurnosti koje su se protivile američkoj intervenciji u Iraku.

******

Na Capitol Hillu je objavljen prijedlog da britanski premijer Tony Blair bude odlikovan najvišim odličjem Kongresa Sjedinjenih Država.

Prijedlog je podnijela senatorica Elizabeth Dole, a razlog je podrška britanskog premijera Sjedinjenim Državama u iračkoj krizi te u ratu protiv režima Saddama Husseina – bez obzira na snažno protivljenje većeg dijela britanske javnost.

Zlatno odličje američkog Kongresa dodjeljeno je još samo jednom britanskom premijeru. 1969. Kongres je posmrtno odlikovao Winstona Churchilla.

******

Amnesty International, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, založila se da irački građani budu što više angažirani u radu posebnih sudova koji će suditi dužnosnicima režima Saddama Husseina.

Osnivanje sudova najavile su vojne vlasti koalicije koje u ovom trenutku upravljaju Irakom.

Amnesty International smatra da će kažnjavanje zločina iz doba Saddama Husseina imati smisla jedino ako u tome budu sudjelovale i žrtve, odnosno građani Iraka.

XS
SM
MD
LG