Linkovi

Mesić: Hrvatska dobro napreduje na putu prema Europi (9/5/03) - 2003-05-09


Jučerašnji početak obilježavanja Dana Europe u Zagrebu u organizaciji Ministarstva za europske integracije obilježio je sukob interventne policije s antiglobalistima. Stotinjak Europljana koji biciklima putuju u Solun na demonstracije protiv održavanja summita Europske unije u Grčkoj na Cvjetnom su Trgu ometanjem programa protestirali protiv politike Europske Unije. Privedeno je pet osoba. Policija tvrdi da je intervenirala na poziv organizatora, što je demantiralo Ministarstvo za europske integracije. Povodom Dana Europe poruku hrvatskim građanima uputio je predsjednik Stipe Mesić.

9. svibnja koji se u Hrvatskoj obilježava dvostruko, kao Dan Europe i dan pobjede nad fašizmom, za hrvatskog je predsjednika prilika za potvrdu namjere da se put prema Europi "okruni članstvom u Uniji.” Svjesna obaveza koje mora ispuniti, Hrvatska dobro napreduje na ključnim područjima - ekonomiji i prilagođavanju zakonodavstva, poručio je hrvatski predsjednik. Izrazio je uvjerenje da će na putu prema Bruxellesu Zagreb ispuniti i političke uvjete, reformirati pravosuđe, nastaviti suradnju s Tribunalom, omogućiti povratak srpskih izbjeglica i vratiti im imovinu.

"Politicke uvjete najlakše je ispuniti, jer za njih ne treba ništa više od političke volje i odlučnosti. Vjerujem da ćemo se pokazati doraslim zahtjevima koje pred nas postavlja - ne međunarodna zajednica nego naša vlastita budućnost", poručio je predsjednik Mesić. Podsjećajući da je današnja Europa nastala na temeljima antifašizma ocijenio je da je "krajnje vrijeme" da se Hrvatska "jednoznačno odredi prema prošlosti iz vremena Drugog svjetskog rata i krajnje odlučno suprostavi svim manifestacijama neofašizma, svakom obliku ekstremizma i netolerancije.”

"Budućnost Hrvatske je ujedinjena Europa koja mora biti sinonim za demokraciju, toleranciju, promicanje i poštivanje ljudskih prava i vladavinu prava. Hrvatska koja će biti sazdana na tim temeljima neće imati nikakvih problema da u Europskoj uniji nađe mjesto koje joj pripada,” poručio je hrvatskim građanima predsjednik Mesić.

XS
SM
MD
LG