Linkovi

Američki pušači skupo plaćaju svoj užitak (9/5/03) - 2003-05-09


Guverner savezne države Missouri naredio je da se u državnoj vijećnici skine svaka treća žarulja. U Oklahomi, učitelji sami čiste škole u kojima rade, a u Kentuckyu zatvornici se puštaju na slobodu i prije isteka kazne. Sve su to posljedice teških proračunskih kriza koje su pogodile najmanje dvije trećine američkih saveznih država.

Lokalni zakonodavci nisu spremni povećavati poreze na prihod, pa umjesto toga ograničavaju javne usluge i povećavaju njihove cijene. No, mnoge savezne države, pa i pojedini gradovi također uvode poreze na pojedine proizvode, pogotovo – cigarete.

Trgovina Delaware Tobacco Outlet, koja prodaje cigarete, smještena je oko tri kilometra južno od mosta koji povezuje saveznu državu Delaware s njenim istočnim susjedom New Jerseyem. Od New Yorka je dijeli tek 200 kilometara, što za američke pojmove nije mnogo. Delaware Tobacco Outlet obično je pun kupaca – većinom iz drugih saveznih država. Shirley Legeza kaže da tako nešto nije uobičajeno.

"Od srpnja prošle godine, naša klijentela se znatno povećala. Dolaze nam kupci iz New Yorka, Pennsylvanije, Marylanda, Delawarea i Connecticuta. Zašto? Jer svaka druga država ima iznimno visoke poreze na cigarete," kaže gospođa Legeza.

U srpnju prošle godine, grad New York je uveo porez od dolar i 50 centi na svaku kutiju cigareta koja se proda. Isti toliki porez već je ranije uvela i savezna država New York. Danas kutija cigareta u New Yorku košta oko osam dolara. Za razliku od toga, u Delawareu ćete za kutiju platiti tek tri dolara i 30 centi, jer u toj državi nema poreza na prodanu robu, a porez na duhan iznosi tek 24 centa po kutiji. Prema najnovijim podacima, u posljednje vrijeme, 20 je saveznih država uvelo veće poreze na cigarete, što im je donijelo preko tri milijarde dolara prihoda.

Jordan Barowitz, glasnogovornik njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga, koji je s velikim entuzijazmom podržao uvođenje visokog poreza na cigarete, kaže: "Za sada se taj porez pokazao vrlo uspješnim. Prikupljamo prihode koji su nam nužno potrebni, a pušači kupuju manje cigareta."

Tvrdnja o smanjenju potrošnje cigareta u New Yorku može, ali i ne mora biti točna. Naime, mnogi pušači odlaze po jeftinije cigerete u Delaware, iako je to tehnički protuzakonito. Danny McGoldrick, direktor istraživanja Nacionalnog centra za zaštitu djece od pušenja slaže se s povećanjem poreza na cigarete.

"Svi koji prate ovaj problem, znaju da potrošnja cigareta pada kada im poraste cijena. To je osnovni zakon ekonomije. 400 tisuća Amerikanaca umire svake godine od bolesti povezanih s pušenjem. Ukoliko možemo spriječiti ljude da postanu ovisnici o duhanu, učinit ćemo mnogo za javno zdravlje," ističe gospodin McGoldrick.

Na parkiralištu trgovine Delaware Tobacco Outlet, pušači kažu da su svjesni štetnosti duhana. Dodaju da bi vjerojatno smanjili pušenje kada bi im cigarete doista bile preskupe, no za sada radije putuju u Delaware, nego da prestanu pušiti. Dave iz New Jerseya vjeruje da zakonodavcima nije do zaštite zdravlja pušača, već do izvora lakih prihoda.

"Političari iskorištavaju pušače, zbog njihove ovisnosti o duhanu. Znaju da će pušači kupovati i skupe cigarete i da neće prestati pušiti. To im je samo izvor prihoda, baš kao i pijani vozači. Kada u New Jerseyu više ne bi bilo pijanih vozača, to bi bilo jako dobro, ali bi država ostala bez milijardi dolara koje zarađuje na prometnim kaznama," kaže Dave.

Zakonodavci u 18 saveznih država trenutno razmatraju moguće uvođenje novih poreza na cigarete. Međutim, među tim državama nema Delawarea, niti Sjeverne Karoline, inače najvećeg američkog proizvođača duhana, gdje porez na cigarete trenutno iznosi 5 centi po kutiji.

XS
SM
MD
LG