Linkovi

Pomoć u obnovi Iraka (9/5/03) - 2003-05-09


Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama blisko surađuje s iračkim građanima kako bi im pomogla u obnovi njihove zemlje. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, koalicija ima povjerenja u budućnost slobodnog Iraka.

"Svakoga dana Iračani se kreću prema demokraciji i prihvaćaju odgovornosti aktivnih građana. Svakoga dana, život u Iraku se popravlja, dok koalicijske snage rade na osiguravanju područja u kojima još nije sigurno te dopremaju hranu i pružaju medicinsku njegu onima kojima je to potrebno. ... Amerika se obvezala osloboditi Irak od represivnog režima, i mi smo održali našu riječ. Amerika se sada obvezuje pomoći Iračanima u izgradnji napredne i miroljubive zemlje, i mi ćemo opet održati našu riječ,"kazao je predsjednik.

Ekipe Američke agencije za međunarodni razvoj pomažu u obnavljaju opskrbe električnom energijom i vodom te ponovnom otvaranju škola i bolnica. Koalicijske snage štite iračku naftnu infrastrukturu.

Od drugih zemalja je za Irak prikupljeno milijardu i 750 milijuna dolara. Kuvajt, Maroko, Ujedinjeni Arapski Emirati te Egipat nalaze se među zemljama koje doprinose obnovi.

Međutim, najvažnija misija koalicije, rekao je predsjednik Bush, jest pomoći u osiguravanju da irački građani dobiju priliku za život u slobodi.

“Želja za slobodom nije svojstvena samo jednoj kulturi, radi se o univerzalnoj nadi ljudskih bića u svakoj kulturi – bilo da ste sunit ili šiit, Kurd ili Kaldejac, ili pak Asirijac ili Turkmen, kršćanin, Židov ili musliman. Bez obzira na to koje ste vjere, sloboda je Božji dar svakoj osobi u svakoj zemlji,” rekao je.

Kako je to rekao predsjednik Bush: “Irak može biti primjer mira i napretka te slobode za čitav Srednji istok. Bit će to težak put, ali na svakom koraku, Irak će imati postojanog prijatelja u američkom narodu.”

XS
SM
MD
LG