Linkovi

WP: Jordan dobio otkaz u Wizardsima (8/3/03) - 2003-05-08


Pregled pisanja američkih dnevnih listova posvećujemo sljedećim temama: Talibani se pregrupiraju u Afganistanu i Michael Jordan dobio otkaz u Washington Wizardsima. Prvo - ovo potonje.

Iz "Washington Posta" izdvajamo članak pod naslovom “Wizardsi odlučili ne zadržati Jordana” što je ljepši naziv i duži naziv za – otkaz! Dakle, najveći košarkaš u povijesti te igre – Michael Jordan – dobio je otkaz kao sportski direktor Washington Wizardsa u koje je došao prije tri godine kao manjinski vlasnik.

Godinu dana je bio sportski direktor – dovodio je trenere i igrače, prodavao i kupovao, a onda odlučio i da – zaigra. Ostao je pod koševima pune dvije godine, igrao odlično, Wizardsima donio veliku zaradu, ali i drugim klubovima, jer su sve utakmice Wizardsa bile unaprijed rasprodane. Međutim, njegova momčad nije uspjela zaigrati u playoffu. U klubu dolazi do podjele među vlasnicima, a sve odlučuje onaj koji ima najviše klupskih dionica – Abe Pollin – koji je Michaela Jordana u u kratkom i neugodnom razgovoru obavijestio da klub neće obnoviti ugovor s njima kao sportskim direktorom.

Jordan je u svom priopćenju istaknuo: ”Šokiran sam odlukom vlasnika kluba koji sa mnom nije imao nikakav prethodni razgovor, a odbio je ponuditi mi bilo kakvo zadovoljavajuće objašnjenje!” Abe Pollin je ponudio Jordanu 10 milijuna dolara za njegov udio u klubu, ali Michael je to odbio uz riječi: ”Nije stvar u novcu nego u poslu!”

Treba napomenuti da je Jordan prvu godinu za Wizardse igrao besplatno, odnosno za milijun dolara koje je poklonio obiteljima žrtava teroristčkih napada na New York i Washington. Za drugu godinu igranja dobio je milijun i 100 tisuća dolara, što je, barem, 30 puta manje nego što je mogao dobiti od nekog drugog kluba i što je bila njegova realna igračka i “tržišna” vrijednost.

No, odmah su stigle i ponude. Mladi vlasnik Dallas Mavericks – Mark Cuban –kaže da bi Jordanu dao posao sportskog direktora u roku od jedne minute uz poruku: ”Ne možete imati dovoljno pametnih ljudi kao što je Michael Jordan!” Najveći košarkaš u povijesti od ranije ima ponude od Chicago Bullsa, Atlanta Hawksa, te iz Charlottea gdje se formira novi NBA klub.

"Christian Science Monitor" prostor posvećuje povratku talibana na afganistansku scenu: ”Pregrupirani, s novim oružjem i s dosta novaca, oni su spremni voditi gerilski rat sve dok ne protjeraju američke vojnike iz Afganistana” – tvrdi Abdul Salam, negdašnji glavni sudac talibanskog Vrhovnog suda, koji je svojedobno izazvao globalni šok objavljujući pravo na pogubljenje stranih humanitarnih djelatnika optuženih za pokušaj preobraćanja Afganistanaca na kršćanstvo.

Talibani su utočište i podršku dobili od konzervativnih Paštuna na jugu Afganistana i definitivno postoje znaci njihovog povratka – objavljuje "Christian Science Monitor" što potvrđuju i riječi Barnetta Rubina, stručnjaka za Afganistan sa Sveučilišta New Yorka. On kaže da se talibani trenutačno organiziraju za ofenzivu te da još uvijek dobivaju pomoć iz susjednog Pakistana. Kao novi vojni zapovjednik navodi se Mullah Beradar, koji je iz istog sela kao i bivši talibanski vrhovni čelnik Mullah Omar, dok Abdul Salam kao glavne pomagače talibana ističe – Rusiju, Iran i Pakistan – koji su zabrinuti da bi Sjedinjene Države mogle produžiti svoju nazočnost u ovoj regiji kroz duže vrijeme.

XS
SM
MD
LG