Linkovi

Nikolić: Masovno pogubljenje stanovnika Srebrenice bilo je planirano (7/5/03) - 2003-05-08


Masovno pogubljenje Srebreničana po padu enklave na ljeto 1995. godine bilo je planirano, izjavio je pokajnik Momir Nikolić prihvaćajući glavninu odgovornosti iz optužnice Tribunala protiv četvorice člasnika Vojske bosanskih Srba.

Masovno pogubljenje Srebreničana i prisilno raseljavanje žitelja enklave bilo je planirano, za smaknuća su čak predviđene posebne lokacije, kazao je, priznavajući krivicu za ovaj najteži pojedinačni zločin počinjen u Europi poslije II svjetskog rata, optuženi Momir Nikolić. Nikolić se u doslovno senzacionalnom preokretu u nagodbi s Tužitelstvom izjasnio odgovornim – osim za genocid.

Priznanje se dogodilo uoči početka suđenja Blagojeviću, Obrenoviću i Jokiću, koji su se skupa s ovim bivšim načelnikom za obavještajne i sigurnosne poslove Bratunačke brigade Vojske bosanskih Srba trebali pred sudskim Vijećem pojaviti prekjučer. Početak suđenja odgođen je za 14. svibanj, a pokajnik Nikolić se može, najavilo je Tužiteljstvo, pojaviti na ovom i drugim suđenjima kao svjedok. Presuda će mu biti izrečena tek kada završi davanjem iskaza. Tužiteljstvo je za pokajnika zatražilo 15 do 20 godina zatvora, a obrana deset.

U Nikolićevom pismenom priznanju ističe se da su sve akcije napada na Srebrenicu koordinirane između jedinica Zvorničke i Bratunačke brigade te vojne i civilne policije Republike Srpske. Prema izjavi pokajnika, glavni optuženi, pukovnik Vidoje Blagojević, znao je za planirani transport i ubijanja zarobljenika, «on je od mene očekivao da nastavim s preuzetim dužnostima», kaže se u izjavi o praktičnom dijelu pripreme masakra. Nekoliko muškaraca u UN-ovoj bazi Potočarima ostavljeni su kao predstava za TV kamere i nizozemske plave kacige.

Optuženi spominje i da je od Ljubomira Beare, načelnika sigurnosti glavnog štaba RS, također dobio instrukcije o načinu postupanja sa zarobljenicima i potom njihovoj eliminaciji. Nikolić je kasnije koordinirao otkopavanje masovnih grobnica i premiještanje leševa. Optuženi je posvjedočio i da su u njegovom prisustvu pred posebnom komisijom uništeni dokumenti koji bi mogli kompromitirati i sudionike u planiranju i provedbi masakra i cijelu Bratunačku brigadu.

XS
SM
MD
LG