Linkovi

SAD, Britanija i Španjolska tražit će u UN-u ukidanje sankcija protiv Iraka (8/5/03) - 2003-05-08


Predsjednik Bush izjavio je da se u Ujedinjenim narodima, kako se čini, mijenja raspoloženje, te da su zemlje članice spremne na suradnju kako bi pomogle narodu Iraka. Predsjednik je to kazao tijekom zajedničke tiskovne konferencije sa španjolskim premijerom Joseom Mariom Aznarom.

Predsjednik je pozvao premijera Aznara u Bijelu kuću kako bi mu osobno zahvalio za njegovu podršku u Iraku. Istom je prilikom najavio da će Sjedinjene Države, Britanija i Španjolska predložiti u Vijeću sigurnosti rezoluciju o ukidanju sankcija protiv Iraka, rekavši da su sankcije bile usmjerene protiv režima koji više ne vlada Irakom.

"Niti jedna zemlja ne može čiste savjesti podržavati korištenje sankcija za zaustavljanje napretka iračkog naroda," rekao je predsjednik Bush.

Francuska i Rusija su najavile da neće službeno ukinuti sankcije sve dok Ujedinjeni narodi ne potvrde da Irak više nema oružje za masovno uništavanje. Ipak, predsjednik je izrazio uvjerenje da se raspoloženje u Vijeću sigurnosti promijenilo i da su se duboke podjele koje su se pojavile prije rata, počele ublažavati.

Španjolski premijer Aznar istaknuo je da je došao trenutak da sve zemlje pomognu Iračanima. Dvojica su čelnika također razgovaral o odluci Washingtona da zamrzne američku imovinu tri organizacije koje je State Department proglasio terorističkim organizacijama i fasadama za baskijsku separatističku organizaciju ETA-u.

Američki ministar financija John Snow priopćio je da su Sjedinjene Države ukinule neke američke sankcije protiv Iraka kako bi se pomoglo u zadovoljavanju humanitarnih i potreba u obnovi te zemlje. Prema njegovim riječima, ograničenja su ukinuta kako bi se omogućilo upućivanje humanitarne pomoći, financirane iz privatnih ili vladinih izvora, u Irak.

XS
SM
MD
LG