Linkovi

Senat počeo raspravu o drugom krugu proširenja NATO saveza (8/5/03) - 2003-05-08


Očekuje se da će američki Senat danas odobriti drugi krug proširenja NATO saveza i podržati kandidature sedam istočno - i srednjoeuropskih zemalja za članstvo u savezu.

Senat je jučer počeo raspravu o proširenju NATO saveza sa sedam novih članica. To su Bugarska, Slovenija, Slovačka, Rumunjska, kao i tri baltičke države – Estonija, Latvija i Litva. U nedavnom svjedočenju pred senatskim Odborom za vanjsku politiku, stalni američki predstavnik pri NATO savezu, veleposlanik Nicholas Burns pozvao je senatore da podrže učlanjenje svih ovih zemalja u NATO.

"Uvjeren sam da će ulazak ovih sedam zemalja u Sjevernoatlantski savez učiniti NATO snažnijom kolektivnom obrambenom organizacijom. Uvjeren sam da će one pomoći u jačanju sigurnosti Sjedinjenih Država," rekao je veleposlanik Burns.

NATO je u svom temelju zajednički obrambeni savez koji obvezuje svoje članice da odgovore vojnom silom na napad na bilo koju od njih. Mnogi senatori tvrde da proširenje NATO saveza može pozitivno utjecati na sam savez, koji je, kako vjeruju, oslabljen zbog podjela oko rata u Iraku. Senator Joe Biden je najviše rangirani demokrat u senatskom Odboru za vanjsku politiku.

"Nadam se da ćemo proširenje NATO saveza iskoristiti kao priliku za uklanjanje jaza u savezu, jer vjerujem da važnost saveza nadilazi njegove vojne kapacitete," istaknuo je senator Biden.

Šest od sedam budućih članica saveza sudjelovalo je u koaliciji protiv Iraka. Sedma zemlja – Slovenija – dozvolila je prelijetanje svojeg teritorija za potrebe humanitarnih misija. Međutim, članice NATO saveza – Francuska, Njemačka i Belgija odlučno su se protivile ratu u Iraku. Te su tri zemlje blokirale zahtjev Turske za NATO-vom pomoći u jačanju turske obrane pred rat, uz objašnjenje da bi takav potez potkopao nade u mirno rješenje iračke krize. Ovaj je spor riješen kada je turski zahtjev stigao pred NATO-v Odbor za planiranje obrane, u koji Francuska nije uključena. Njemačka i Belgija su pristale na tursko traženje. Podjela do koje je u NATO savezu došlo zbog Iraka bila je među glavnim temema jučerašnje senatske rasprave.

Republikanac John McCain oštro je kritizirao ulogu Francuske. "NATO savez je doveden u opasnost zbog neprijateljski nastrojenog francuskog opstrukcionizma, koji je kako opasan, tako i ciničan. Vjerujem da francuska vlada provodi sustavnu kampanju da bi potkopala američko čelništvo u Europi i diljem svijeta, rekao je senator McCain.

Senat je jučer usvojio prijedlog da bi NATO trebao razmotriti moguće odustajanje od svojeg uvjeta da članice saveza donose odluke jednoglasno. Senatori su također usvojili dokument, u kojem predsjednika Busha pozivaju da ovo pitanje postavi Sjevernoatlantskom vijeću u roku od 18 mjeseci. Prvi krug proširenja NATO saveza dovršen je 1999, kada su u članstvo primljene Republika Češka, Poljska i Mađarska.

XS
SM
MD
LG