Linkovi

Virus SARS-a genetski stabilniji nego što se mislilo (9/5/03) - 2003-05-08


Najnovije istraživanje pokazalo je da virus koji izaziva SARS ne prolazi kroz velike mutacije, dok se kreće kroz ljudsku populaciju, što ukazuje na mogućnost da čovječanstvo živi sa SARS-om duže nego što se prvotno mislilo.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u današnjem izdanju britanskog medicinskog časopisa "Lancet", pokazuje da je genetski sastav virusa ostao relativno stabilan u posljednjih nekoliko mjeseci dok se iz južne Kine proširio po još 32 zemlje i teritorije diljem svijeta. Znanstvenici u Singapuru kažu da genetska stabilnost virusa ukazuje na dvije stvari – da će SARS ostati s nama duže nego što mislimo, te da će eventualno cjepivo protiv ove bolesti vjerojatno dugo ostati korisno.

Virus SARS-a novi je član obitelji koronavirusa, koji uzrokuju običnu prehladu. Izvješće objavljeno u "Lancetu" predstavlja do sada najpotpuniju studiju virusa SARS-a. Znanstvenici su proveli istraživanje na 14 uzoraka virusa prikupljenih od pacijenata u Singapuru, Hong Kongu, Kanadi, Vijetnamu, te Pekingu i Guangdongu u Kini.

XS
SM
MD
LG