Linkovi

Postignuti vidljivi rezultati u pripremama za ulazak RH u NATO savez (8/5/03) - 2003-05-08


Za godinu dana od zadnjeg dijaloga sa stalnim Vijećem NATO-saveza Hrvatska po postigla veoma vidljive razlike provodeći prvi godišnji plan priprema za ulazak u NATO.

Vidljivi napredak i zadovoljni, a neki i impresionirani sugovornici u NATO-u, rezime je već rutinskog dijaloga Hrvatske i NATO-saveza. U prvome ciklusu provedbenog plana priprema za članstvo u Atlantskom savezu Hrvatska je uspjela dokazati razliku i to u svim elementima koji na prvi pogled nemaju veze s organizacijom uz koju se vezuje pojam vojske ali imaju s činjenicom da u NATO ne ulaze armije nego društva.

"Sve ovisi onama", komentirala je ministrica obrane Željka Antunović ovo pozitivno raspoloženje i neskriveno zadovoljstvo NATO-vog stalnog Vijeća i njegovog glavnog tajnika podastrijetim činjenicama. Riječ je o tome da se održavanjem ovog tempa promjena i provedbe sadržaja zacrtanog plana može računati (u najboljem od svih scenarija) i na ranu, brzu pozivnicu za ulazak u NATO. Izvjesno je nadalje da se ove godine riješavaju pitanja – balast do postizanja cilja malih, efikasnih, interoperabilnih, kvalitetnih vojnih snaga što znači da bi do iduće godine, prognozirala je ministrica, reforma oružanih snaga trebala riješiti pitanje i viška ljudi ali i viška nekretnina. Potom slijedi normalno ulaganje u obranu i njezinu punu modernizaciju praćeno također izmijenjenim, reformiranim sustavom financiranja.

Ministarstvima i agencijama u Hrvatskoj u provedbi reforme treba više suradnje, savjet je NATO-vog Vijeća – točno po želji ministrice kojoj je koordinacija jedan od zahtjeva – i uvjeta – uspješne provedbe reforme. O optimizmu je govorio i ministar vanjskih poslova koji se mogao pohvaliti veoma konkretnim rezultatima postignutim od prošlogodišnjeg svibanjsklog dijaloga sa NATO-vim stalnim Vijećem, ali i obrazložiti, kako je opisao, 'neke stereotipe' na kojima insistiraju NATO-ve članice.

XS
SM
MD
LG