Linkovi

Imenovan posebni američki izaslanik za obnovu Iraka (7/5/03) - 2003-05-07


Predsjednik Bush imenovao je dugogodišnjeg američkog diplomata Paula Bremera za posebnog izaslanika u Iraku, koji će nadzirati tranziciju na novu vlast u toj zemlji. Predsjednik je objavio ovo imenovanje nakon sastanka s gospodinom Bremerom i ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

Bijela kuća je priopćila da će gospodin Bremer biti najviši dužnosnik koalicije u Iraku, te da će nadzirati obnovu te ratom razorene zemlje.

Paul Bremer iskusni je diplomat s dva desetljeća dugim stažom u Državnom tajništvu. Priznat kao jedan od vodećih svjetskih autoriteta za borbu protiv terorizma, gospodin Bremer je u administraciji predsjednika Reagana služio kao veleposlanik bez portfelja, zadužen za pitanja terorizma. Godine 1999. imenovan je predsjedateljem Nacionalnog vijeća za terorizam.

U svojoj bogatoj karijeri, Paul Bremer, kojeg mnogi zovu po nadimku Jerry, služio je u Afganistanu, Malawiju, Norveškoj, gdje je bio zamjenik veleposlanika, a potom i veleposlanik u Nizozemskoj.

Od napuštanja državne službe gospodin Bremer je radio u nekoliko konzalting kompanija, među njima i u onoj Henryja Kissingera.

Kao glavni civilni dužnosnik u Iraku, bit će nadređen umirovljenom general Jayu Garneru, koji će biti usredotočen na obnovu.

XS
SM
MD
LG