Linkovi

Dodatni poslovi za Halliburton u Iraku (7/5/03) - 2003-05-07


Tvrtka Halliburton, na čijem je čelu do odlaska u Bijelu kuću bio aktualni američki dopredsjednik Dick Cheney, dobit će, po svemu sudeći, dodatni angažman u Iraku. Hallilburton je ranije dobio posao konsolidiranja zapaljenih iračkih naftnih bušotina, no sada je otkriveno da će ista tvrtka biti angažirana i u eksploataciji i distribuciji iračke nafte – objavljuje USA Today.

Na kritike, koje su došle iz Kongresa, a u kojima se tvrdi da je vlada dala Hallilburtonu dodatni posao u tajnosti, glasnogovornica te kompanije iz teksaškog grada Houston, odgovora da je u inicijalnom ugovoru od 24.ožujka stajalo da će Hallilburton imati širu ulogu u Iraku od gašenja zapaljenih naftnih bušotina.

Washington Post dosta prostora posvećuje američkom gospodarstvu, odnosno odluci Središnje banke da se kamatne stope ne mjenjaju, ali i priznanju članova Središnje banke da slab ekonomski rast ne predstavlja samo opasnost po gubitak radnih mjesta nego i zbog toga što bi mogao uzrokovati takav pad cijena koji bi u potpunosti mogao izazvati zastoj američkog gospodarstva.

Uz slabu ekonomiju te uz činjenicu da se većina kompanija sučeljava s jakom konkurencijom, tako da ne mogu povećati cijene svojih proizvoda, dolazi do pada inflacije na oko jedan posto. Ukoliko se nastavi trend slabog gospodarskog rasta i pada cijena može doći do stvaranja opasnih uvjeta poznatih pod nazivom – deflacija - u kojima plaće, cijene, zarade i vrijednosti imovine mogu vrlo brzo pasti na niske grane. To se dogodilo u Japanu, a posljedica se zna – teška i duga ekonomska kriza. (db)

XS
SM
MD
LG