Linkovi

Praćenje stranih studenata u SAD - 2003-05-07


U prethodnom nastavku serije o školovanju stranih studenata u Sjedinjenim Državama bilo je riječi o promjenama uredbi o izdavanju dozvola za ulazak u zemlju. U ovom prilogu govorit ćemo o tome na koji način američke vlasti planiraju voditi evidenciju o stanim studentima koji su već tu.

Jedan od načina je korištenje novog sigurnosnog kompjuterskog sustava zvanog SEVIS, u kojem se nalaze podaci o stranim studentima. Sva su sveučilišta i koledži dužni unijeti informacije o svojim stranim studentima u tu bazu podataka. Sustav SEVIS je pušten u uporabu 13. siječnja 2003. godine.

SEVIS povezuje oko 74 tisuće američkih koledža, univerziteta i tehničkih škola s vladinim uredom za useljavanje zvanog INS. Taj sustav omogućuje Ministarstvu pravosuđa i INS-u uvid u detaljne podatke o svakom studentu, da li pohađa nastavu ili je možda napustio školu. Taj se sustav koristi kako bi se izvjestilo fakultete o tome je li njihov budući student ušao u zemlju ili nije. Novo pravilo obvezuje škole da izvjeste INS u roku od 30 dana da li student zaista pohađa nastavu.

SEVIS je jedan od načina na koji državni službenici stjeću veću kontrolu nad stranim studentima. 2002. godine dužnosnici su izjavili da možda neće odobriti zahtjeve stanaca za studiranje nekih naučnih grana i tehnologija, uključujući one koje bi mogli biti izvor informacija o izradi opasnih oružja. Ministarstvo pravosuđa je također otpočelo s uporabom novog sustava za evidenciju stranih posjetitelja i njihovog ulaska i izlaska iz zemlje.

U taj program spada i uzimanje otisaka prstiju manjeg dijela stranih posjetilaca, koji će biti uspoređivani s onima znanih kriminalaca i terorista. Ti posjetitelji moraju s vremena na vrijeme izvjestiti vlasti gdje žive i čime se bave u Sjedinjenim Državama, te također moraju prijaviti svoj izlazak iz zemlje.

Podaci o sustavu SEVIS može se naći na web stranici INS-a: www.ins.gov . Lead out: Imate li pitanja u vezi s visokoškolskim obrazovanjem u Sjedinjenim Državama, pošaljite nam upit na e-mail adresu: studijuamerici@glasamerike.com . Vaše ćemo prijedloge pokušati obraditi u našim emisijama.

XS
SM
MD
LG