Linkovi

Hrvatskoj 56 milijuna dolara od novca bivše Jugoslavije zamrznutog u američkim bankama (7/5/03) - 2003-05-07


Hrvatska vlada otvorit će račun, na kojeg će joj Sjedinjene Države isplatiti 23 posto od novčanih sredstava bivše Jugoslavije deponiranih na inozemnim računima – potvrđeno je u Banskim dvorima.

Od 225 milijuna dolara, koje je američke vlada deblokirala prošlog mjeseca, Hrvatskoj će 56 milijuna dolara biti uplaćeno na račun kojega će otvoriti u Međunarodnoj banci za poravnanje u Baselu. Srbiji je već isplaćeno 90 milijuna, a Slovenija od novca bivše države, koji je bio deponiran u američkim bankama, dobiva 36 milijuna dolara.

Hrvatska se protivila odmrzavanju sredstava, inzistirajući na otkrivanju puteva kojima je iz mješovitih banaka u Europi i Americi, gdje je Narodna banka Jugoslavije imala položene depozite nestalo više od pola milijarde dolara sukcesijskog novca. Sumnja se da je 589 milijuna dolara nestalo početkom rata, kada su Jugoslaviji nametnute sankcije.

"Očito je da je Milošević tim sredstvima vodio rat," komentirao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Novinarima je rekao da Hrvatska, koja je namjeravala blokirati odmrzavanje novca, mora ići na ono što je sada sigurno, to upotrijebiti i krenuti u potragu za nestalim sredstvima.

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić za hrvatsku je tiskovnu agenciju rekao da se Hrvatska nije niti mogla suprotstaviti odluci američke vlade o deblokadi 225 milijuna dolara bivše Jugoslavije. Kazao je da bi u slučaju pokretanja sudskog procesa dio novca mogao otići na tužbu. Iz Banskih dvora poručeno je da vlada ne odustaje od potrage za 589 milijuna dolara. Hrvatska, koja i dalje blokira 40 milijuna dolara bivše države u američkim bankama, nema namjeru ratificirati Sporazum o sukcesiji potpisan prije dvije godine u Beču.

XS
SM
MD
LG