Linkovi

U Basri zabilježeno 17 slučajeva kolere (7/5/03) - 2003-05-07


Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na opasnost od epidemije kolere u južnom Iraku. Dosad je otkriveno 17 slučajava ove bolesti u bolnici u Basri. Organizacija je priopćila da bi stotine ljudi mogle biti zaražene. Do izbijanja ove bolesti dolazi zbog nedostatka pitke vode i odvoza smeća u tom području.

U međuvremenu irački su liječnici prosvjedovali u Bagdadu protiv sve goreg zdravstvenog sustava kao i osobe koju su Amerikanci postavili na čelo ministarstva zdravlja. Deseci bagdadskih liječnika izišli su danas na ulice prosvjedujući protiv izbora Alija Shinana za direktora Ministarstva zdravstva zbog njegovih bliskih veza s režimom Saddama Husseina. Bolnice u gradu pate od kronične nestašice lijekova nakon što su po padu režima opljačkane. U međuvremenu je američko Središnje zapovjedništvo objavilo da je zarobilo jednog lokalnog dužnosnika stranke Baath koji se nalazio na trideset i drugom mjestu popisa 55 najtraženijih pripadnika svrgnutog režima.

List Sydney Morning Herald iz Australije javlja da je primio audio vrpcu koju je navodno snimio Saddam Hussein i u kojoj poziva irački narod da povede 'tajni rat' protiv američkih i koalicijskih snaga. Ove novine su priopćile da su do vrpce s petnaestominutim audio zapisom došle u ponedjeljak u Bagdadu, te da su je dobili od dvojice muškaraca koji su je izvorno htjeli predati televizijskoj mreži al-Jazeera i tvrdili da je snimljena prije dva dana. Sydney Morning Herald je priopćio da će audio vrpcu staviti na raspolaganje američkim vlastima u svrhu analize.

Američka vojska je priopćila da je ugovor dodijeljen američkoj energetskoj komapniji Halliburton bez raspisivanja natječaja u Iraku veći u svom opsegu negoli se to smatralo. Dosad se tvrdilo da je jedna podružnica ove kompanije dobila ugovor da gasi vatru na iračkim naftnim izvorima i načini na njima nužne popravke. Međutim, sad je iz vojnih tehničkih krugova priopćeno da bi Halliburton mogao sudjelovati i u vađenju i distribuciji iračke nafte. Ovom kompanijom je pet godina upravljao sadašnji aemrički dopredsjednik Dick Cheney. To je navelo neke zastupnike u američkom Kongresu da postave pitanje je li Halliburton dobio ugovor zbog svojih veza s dopredsjednikom – što gospodin Cheney odbacuje kao neosnovano.

XS
SM
MD
LG