Linkovi

Online savjetovalište s 4000 godina iskustva (8/5/03) - 2003-05-07


Jeste li već izgubili svaku nadu da ćete naći izabranika, odnosno izabranicu svojih snova? Jeste li nedavno dobili otkaz? Brinu li vas crne mrlje na listićima ruža u vašem vrtu? Bi li za odgovore na ta i bezbrojna druga moguća pitanja iz svakidašnjeg života bilo dovoljno četiri tisuće godina iskustva?

Spomenutih četiri tisuće godina iskustva svojim je savjetima udaljeno praktički jedan klik miša na kompjuteru, točnije, one su na dohvat jednog emaila. Radi se o skupini starijih građana, - za sada njih 55 -, nazvanoj "Elder Wisdom Circle", odnosno, u slobodnom prijevodu "Kružok mudrih staraca", koji sve skupa imaju oko četiri tisuće godina kolektivnog iskustva. Svoje iskustvo oni koriste kako bi tjedno odgovorili na od 200 do 500 upita koji im dolaze što iz Sjedinjenih Država, a što iz čitavog svijeta. Savjeti mudrih staraca, - puni zdravog razuma i konkretnih preporuka o praktički bilo kojoj temi -, dobiju se brzo, anonimno i besplatno. Treba samo otići na Internetu na web sajt elderwisdomcircle.org i postaviti svoj upit.

"Kružok mudrih staraca" stvorio je izvjesni 41-godišnji kalifornijski biznismen Doug Meckeljohn, kojemu je ideja pala na pamet dok je dobrovoljno radio za jednu humanitarnu organizaciju koja starijim građanima dnevno donosi tople obroke. Kako kaže, svaki puta kada bi nekog od svojih ostarjelih štićenika, koje je obilazio svakoga dana, nešto upitao ili zamolio za savjet, oni bi naprosto živnuli, i odgovorili mu puni entuzijazma, ali, kaže, i mnogo zdravog razuma i mudrosti.

Od ideje do izvedbe nije prošlo dugo, i već krajem 2001. godine, gospodin Meckeljohn je pokrenuo internetski savjetovalište, gdje stariji građani, koje je sam upoznao i poštivao, svoje dugogodišnje, teško stečeno životno iskustvo dijele s onima kojima trebaju savjeti. Isprva, upiti su stizali jedan po jedan; onda malo više; prošle godine, dnevno ih je stizalo po 20-30, a nije nedostajalo ni staraca voljnih da na upite odgovaraju. Danas, to je vrlo dobro uhodana operacija u kojoj neki od mudrih staraca odgovaraju od kuće, s vlastitih kompjutera, drugi rade u grupama iz domova umirovljenika, a neki, pak, uzmu ispisane upite i na njih vlastoručno odgovaraju, jer im tipkovnica baš ne leži.

Doug Meckeljohn kaže da je sve započelo kao pokušaj da se starijim građanima vrati osjećaj da su zajednici još potrebni, da su njihovo znanje i iskustvo dragocjeni i traženi. Međutim, s vremenom, počelo je stizati sve više i više pisama s upitima od mladih ljudi, često tinejđera, pa je "Kružok mudrih staraca" shvatio da ima ozbiljnu misiju, da udovoljava stvarnu potrebu, da postoje mase ljudi koje zanima što im mudri starci mogu ponuditi.

XS
SM
MD
LG