Linkovi

Irak kao primjer (7/5/03) - 2003-05-07


Niz arapskih promatrača opisuje zbacivanje Saddama Husseina od strane koalicije predvođene Sjedinjenim Državama kao događaj koji je posramio narod Iraka i Arape općenito.

Međutim, zašto bi to bila sramota ako se omogući pad brutalnog diktatora, bilo u Iraku ili u nekoj drugoj zemlji? Zapravo, onima koji napuste okrutnog tiranina ili mu se aktivno suprotstave pripada čast. Upravo su to učinili mnogi irački vojni časnici i obični vojnici, koji su se odbili boriti u korist održavanja korumpiranog i nelegitimnog režima Saddama Husseina na vlasti. Time su odigrali ključnu ulogu u uklanjanju jarma ugnjetavanja sa svoje zemlje zemlje i svojeg naroda.

Nakon svrgavanja Saddama Husseina, Iračani počinju organizirati prijelaznu vladu koja će dovesti do uspostavljanja demokratski izabrane vlade. Predsjednik George Walker Bush izrazio je uvjerenje da Irak čeka svijetla budućnost.

"Irački narod u potpunosti je spreman za samoupravu. Svako dana Iračani su sve bliže demokraciji i preuzimaju odgovornosti aktivnog građanstva. Irački narod će izabrati vlastite čelnike i vlastitu vladu. Amerika nema namjeru nametati svoj oblik vlade ili svoju kulturu Iračanima. Ipak, osigurat ćemo da svi Iračani dobiju glas u novoj vladi i da prava svih građana budu zaštićena," rekao je predsjednik.

Prilika koja se pružila u Iraku mogla bi imati pozitivne učinke u drugim dijelovima regije. Američki dužnosnici već govore o Iraku kao o modelu za demokratske reforme. No, druge su zemlje već započele proces političkih promjena. 29. travnja, Katar je održao referendum u kojem su glasači velikom većinom glasova odobrili novi ustav. U njemu se predviđa parlament, sastavljen od 45 zastupnika, od kojih će ih dvije trećine biti izabrane na izborima na kojima se mogu kandidirati i glasati i žene. Nedavni izbori u Bahreinu i Jemenu također predstavljaju ohrabrujuće znakove.

Na Srednjem istoku se diže vjetar promjena. Arapske zemlje poput Iraka i Katara možda su krenule putem koji će pokušati oponašati i drugi.

XS
SM
MD
LG