Linkovi

Koliko smanjenje poreza u SAD? (6/5/03) - 2003-05-06


Predsjednik Bush uputio je novi izazov Kongresu, tražeći od njega da usvoji veća smanjenja poreza. Kampanja američkog predsjednika da spasi ključne elemente svog plana za stimulaciju gospodrastva dolazi u vrijeme dok članovi Kongresa usklađuju posljednje pojedinosti na različitim verzijama zakonske mjere o smanjenju poreza uoči očekivanog glasovanja u Zastupničkom domu i Senatu.

S okončanjem glavnih vojnih borbi u Iraku, predsjednik se upustio u izravnu bitku s Kongresom glede sudbine njegova plana za stimuliranje gospodarstva koji je predložio u svom godišnjem Obraćanju naciji u siječnju ove godine. U tom je govoru naznačio svoje ključne domaće prioritete – paket mjera za smanjenje poreza u iznosu od 726 milijardi dolara, u što je uključen i sporni prijedlog o ukidanju dvostrukog oporezivanja za dividende, potez kojeg republikanci odavno priželjkuju.

Međutim, veličina smanjenja koje je predložio predsjednik – u vrijeme prije rata u Iraku i usred sve većeg pesimizma glede američkog gospodarstva – zabrinula je mnoge članove Zastupničkog doma i Senata. Senat, koji kontroliraju republikanci, zadao je prvi udarac predsjednikovom planu kad je predloženo smanjenje poreza prepolovio. Kad je do toga došlo, republikanci u Zastupničkom domu koji su se zalagali za veće smanjenje bili su zgranuti.

Čelnik republikanaca, kongresmen Tom DeLay usmjerio je svoj bijes na predsjetatelja senatskog Odbora za financije Charlesa Grassleya. "Stajalište koje je danas izrazio senator Grassley nije stajalište Zastupničkog doma, niti čelnika Repuiblikanske stranke, niti članova našeg Odbora za proračun. On nije ranije iznio to svoje stajalište, niti je to učinio itko drugi od senatskog čelništva, tijekom pregovaranja sa Zastupničkim domom. Bila je to tajna. Ja nisam znao. Predsjedatelj nije znao. Kongresmen zadužen za stranačku disciplinu to nije znao. Predsjednatelj Odbora nije znao. A nije znao ni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država".

Kao odgovor na takav potez Senata, predsjednik je sniznio svoja vlastita očekivanja. Sad traži od Kongresa da usovoji smanjenje od najmanje 550 milijardi dolara, što je iznos koji podržavaju republikanski čelnici u Zastupničkom domu.

Naravno, američki predsjednik bi želio više od toga. U svom govoru jučer u Arkansasu, predsjednik je primjetio kako posljednje povećanje neuposlenosti u Sjedinjenim Državama na šest posto jasno ukazuje da on ostaje na stajalištu koje je po tom pitanju zauzeo prije četiri mjeseca. "Ta vijest o neuposlenosti trebala bi poslužiti kao jasan signal Kongresu da trebamo jedan smjeli plan ekonomskog oporavka kako bi Amerikanci koji žele raditi mogli naći posao.

Smanjenje poreza je ključno pitanje za demokrate i, konkretno, kadidate te stranke na predsjedničkim izborima sljedeće godine, koji nazivaju izvorni prijedlog predsjednika Busha o smanjivanju poreza 'nagradom za bogate'. Danas demokrati u oba doma Kongresa objavljuju alternativni gospodarski plan i prijedlog smanjenja poreza za koje tvrde da imaju bolje izglede za otvaranje novih radnih mjesta i minimiziranje dugoročne štete za ekonomiju koju donosi veći proračunski manjak.

I dok brojke Senata i Zastupničkog doma još uvijek nisu ni blizu, ključni Odbori u oba doma finaliziraju različite verzije zakonskog prijedloga koje će biti podnijete na razmatranje Zastupničkom domu i Senatu. U Zastupničkom domu moglo bi doći do glasovanja već u petak.

Naposljetku, koji god prijedlog zakonodavci usovjili i Zastupnički dom i Senat morat će postići sporazum oko konačne brojke za smanjenje poreza prije negoli ova zakonska mjera bude upućena predsjedniku Bushu na potpis.

XS
SM
MD
LG