Linkovi

Iračko muzejsko blago poharao organizirani kriminal (6/5/03) - 2003-05-06


Američki ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je da Washington u potpunosti podržava međunarodne napore da se u Irak vrate ukradene muzejske umjetnine i drugo kulturno blago, koje je poharano neposredno nakon završetka ratnih operacija.

On je također rekao da postoje snažni dokazi da je za pljačku odgovoran organizirani kriminal, čiji su pripadnici dobro znali gdje se nalaze najvredniji predmeti.

Gospodin Ashcroft je ovo izjavio na skupu međunarodnih pravnih i policijskih stručnjaka koji se održava u Lyonu u Francuskoj.

Što se tiče eksponata iz bagdadskog Državnog muzeja, britanski stručnjak za kulturnu baštinu Iraka, John Curtis je izjavio da se ukradenima smatra tek 30 do 40 eksponata. Naime, brojne od najskupocjenijih eksponata iračke su vlasti prije početka rata uklonile, u tajna spremišta. John Curtis smatra da koalicijske snage znaju gdje su te lokacije, te da će predmeti biti vraćeni u muzeje.

******

Dnevnik New York Times izvješćuje da je sin Saddama Husseina Qusay – neposredno pred početak koalicijskog napada na Irak – iz iračke Središnje banke uzeo gotovo milijardu dolara. Američko Ministarstvo financija potvrdilo je da je ovac novac nestao, no nije moglo potvrditi da je za to odgovoran sin Saddama Husseina.

Prema iskazima očevidaca koji su kontaktirali koalicijske vlasti, količina novca bila je toliko velika da su za njezin transportbila potrebna tri kamiona. Radi se – prema New York Timesu – oko 900 milijuna dolara i 100 milijuna eura.

Qusayu Husseinu je u ovoj operaciji pomagao jedan visoki dužnosnik državnih novčanih rezervi. Ne zna se gdje je novac prenesen, no neki Iračani smatraju da je vjerojatno odvezen u Siriju.

******

Poljska je predložila da u mirovnih snagama u Iraku sudjeluju i vojnici iz Njemačke i Danske. Prema poljskom prijedlogu oni bi bili smješteni u sektoru koji bi nadgledala poljska vojska – na sjeveru Iraka.

Varšava u Irak planira poslati tisuću i pol vojnika, te tvrdi da će za misiju biti potrebno znatno veće snage.

Njemačku – koja se protivila američkoj intervenciji u Iraku - je poljski prijedlo iznenadio, no njemački je ministar obrane izjavio da će pitanje raspraviti s poljskim kolegom.

XS
SM
MD
LG