Linkovi

U Haagu objavljena optužnica protiv dvojice članova Miloševićevog užeg kruga (6/5/03) - 2003-05-06


U Haagu je objavljena optužnica protiv dvojice članova Miloševićevog užeg kruga ili “zajedničkog kriminalnog pothvata” Franka Simatovića i Jovice Stanišića. Optužnica ih tereti za ratne zločine počinjene u kampanji osvajanja i etničkog čišćenja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sudionici «zajedničkog kriminalnog pothvata» iz Miloševićeve optužnice u ponedjeljak su i službeno dobili svoje optužnice i nisu samo imena u društvu Mladića, Kadijevića, Stojičića, Martića, Šešelja ili Plavšićeve – nekadašnji šef Službe državne sigurnosti Jovica Stanišić i bivši zapovjednik obavještajne službe i takozvanih «crvenih beretki» za posebne namjene Franko Simatović odgovorni su za ratne zločine i teške povrede prava i običaja rata za ratne kampanje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Suđenje Miloševiću u svom «hrvatskom» dijelu naglašavalo je aktivnu i značajnu ulogu dvojca tako da je optužnica predstavljala samo pitanje tehnike zaokruživanja istražnog postupka i provjere dokumenta. Dakle, Stanišić i Simatović kao sudionici «zajedničkog kriminalnog pothvata» odgovorni su za kampanju terora i nasilja, etničko čišćenje, prisilno preseljavanje stanovnika, progone po političkoj, vjerskoj, nacionalnoj osnovi te za ubojstva.

Optužnice se odnose na razdoblje od 1. kolovoza 1991. godine do kraja 1995. godine iako se u tekstu spominju aktivnosti u svibnju 1991. godine kada su osnovane specijalne postrojbe sa svrhom unošenja nereda i nestabilnosti u Hrvatsku i potoim pripreme terena za osvajanja. Točke optužnice su, slično kao i u Miloševićevom dokumentu, podijeljene na područja djelovanja – «krajinu», Vukovar, Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem te - za Bosnu i Hercegovinu - Bijeljinu, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Mrkonjić Grad i Zvornik.

Dvojac je u funkciji vođe aktivno sudjelovao u svim etapama kampanje nasilja – od planiranja i organiziranja do provedbe. Posebno je interesantan dio optužnice gdje se elaborira odgovornost Stanišića i Simatovića za formiranje tajnih jedinica za specijalne namjene. Optužnica kaže da su ove specijalne snage pod izravnim nadzorom optuženih djelovale ili samostalno ili u punoj suradnji i koordinaciji s različitim vrstama postrojbi na terenu, uključujući paramilitarce. Simatović i Stanišić su od nedavno pritvoreni u Beogradu, vlasti ih terete za sudjelovanje u ubojstvu srpskog premijera Đinđića.

XS
SM
MD
LG