Linkovi

Objavljeni prijepisi tajnih svjedočenja iz lova na komuniste senatora McCarthya (6/5/03) - 2003-05-06


Svi američki dnevnici danas bilježe objavljivanje do sada zapečaćenih prijepisa zatvorenih svjedočenja, koje je tijekom pedesetih vodio senator Joseph McCarthy u lovu na komuniste u vladi.

Kako podsjećaju povjesničari, niti jedna od meta McCarthyevih napada nije nikada završila u zatvoru, no zbog njegovih optužbi i psihoze koju je stvorio stotine nižih vladinih činovnika ostale su bez posla. Na tajna svjedočenja o svojim navodnim vezama s komunistima bilo je pozvano oko 500 osoba, često poznatih ličnosti iz javnog života, kao što su bili skladatelj Aaron Copeland i pjesnik Langston Hughes. Novoobjavljeni dokumenti obuhvaćaju prijepise 161 tajnog svjedočenja na preko četiri tisuće stranica.

Iz «Washington Posta» izdvajamo jednu sportsku temu. «Post», naime, jutros piše da bi odlazak Michaela Jordana iz Washington Wizardsa mogao biti prilično skup. Naime, ukoliko se Michael ne uspije nagoditi s upravom kluba da se vrati na mjesto menedžera Wizardsa, mogao bi, prema ugovoru dobiti više od deset milijuna dolara. Podsjetimo, Jordan je tijekom prve sezone s Wizardsima dobivao minimalnu plaću od milijun dolara, koju je donirao za žrtve terorističkih napada na New York i Washington. Prošle godine dobio je nešto više od milijun, no to je zadržao za sebe. Ipak, Wizardsima je donio znatno veći prihod, nego što ih je koštao, jer su zbog sve njihove utakmice u Washingtonu bile rasprodane.

XS
SM
MD
LG