Linkovi

Kraj glavnih borbenih operacija u Iraku (6/5/03) - 2003-05-06


Glavne borbene operacije u Iraku su završene. Sada, kazao je predsjednik George Walker Bush, međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama “obnaša dužnosti osiguravanja i obnove Iraka”: "Gledajući kipove koji se ruše, bili smo svjedoci dolaska jedne nove ere…U prizorima veselja Iračana na ulicama, osvjedočili smo se u vječitu težnju za ljudskom slobodom. Desetljeća laži i zastrašivanja nisu uspjela pridobiti narod Iraka da zavoli svoje ugnjetavače ili da zaželi vlastito porobljavanje. Svugdje gdje dođe sloboda, čovječanstvo oživi i svugdje gdje se sloboda probudi, neka tirani strahuju.”

U dijelovima Iraka koji se još uvijek smatraju opasnim ili rizičnim postupno se uspostavlja red. Za čelnicima režima Saddama Husseina se traga i svi će oni snositi punu odgovornost za svoje zločine. Gospodin Bush je rekao kako će međunarodna koalicija “stajati uz novoizabrane čelnike Iraka sve dok se ne uspostavi vlada sastavljena od Iračana, koja će raditi za Iračane”: "Za prijelaz s diktature na demokraciju bit će potrebno neko vrijeme, koje je vrijedno svakog truda. Naša će koalicija ostati prisutna sve dok se planirani poslovi ne završe. Nakon toga, mi ćemo otići i iza sebe ostaviti slobodan Irak."

Oslobođenje Iraka velik je i važan korak naprijed u globalnoj borbi protiv terorizma. Kako sam predsjednik Bush kaže, koalicija je “uklonila jednog od saveznika al-Qaide, i pritom ukinula jedan od izvora financiranja terorista”: "Jedno je sigurno: Niti jedna teroristička mreža više neće biti u mogućnosti dokopati se oružja za masovno uništavanje od strane iračkog režima, jer režim Saddama Husseina više ne postoji.”

Tko god podržava terorizam jednako je kriv kao i sami teroristi. Kampanja protiv iračkog režima Saddama Husseina predstavlja jasnu poruku, kako je istaknuo predsjednik Bush, da “bilo koji izopćeni režim koji ima veze s terorističkim organizacijama i pokušava nabaviti ili već posjeduje oružje za masovno uništavanje, predstavlja smrtnu opasnost za civilizirani svijet – i bit će suprotstavljen.”

XS
SM
MD
LG