Linkovi

Danas počinju Hrvatski dani na Capitol Hillu (5/5/03) - 2003-05-05


Udruga američkih Hrvata – Croatian American Association počinje danas svoje redovite godišnje "Hrvatske dane na Capitol Hillu" tijekom kojih u Washingtonu lobira za hrvatske interese. Ove godine glavne će teme biti američka pomoć Hrvatskoj, dolazeći izbori u Hrvatskoj, slučaj generala Gotovine, te ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Kao svojevrsni uvod u ovogodišnje "Dane na Hillu" poslužio je sinoćnji sastanak upravnog Odbora udruge. Tu smo prigodu iskoristili da bismo s predsjednikom Udruge Georgeom Rudmanom porazgovarali o sastancima koji očekuju njegove delegate, te o poruci s kojom dolaze u Washington. Prema njegovim riječima, članove Udruge američkih Hrvata u sljedećih nekoliko dana očekuje niz sastanaka sa članovima Kongresa, te s dužnosnicima administracije. Za razliku od proteklih, kada su predstavnici Udruge pokušavali kontaktirati što više kongresmena, ove će godine – rekao nam je gospodin Rudman – pozornost biti usmjerena na zakonodavce koji se nalaze u kongresnim odborima od ključne važnosti za Hrvatsku, poput Odbora za vanjsku politiku. Gospodin Rudman je spomenuo nekoliko tema o kojima će se razgovarati na ovim sastancima.

"Mislim da je vrijeme da pokušamo utjecati na američku pomoć koja dolazi Hrvatskoj preko State Departmenta, odnosno Agencije za međunarodni razvoj USAID. Mislimo da se ta pomoć dijelom koristila za promicanje anti-američkog raspoloženja u Hrvatskoj, što se vidjelo i u demonstracijama protiv rata u Iraku," rekao nam je naš sugovornik.

Gospodin Rudman je dodao da će njegova organizacija također pozvati Washington da "preispita svoj pristup dolazećim izborima u Hrvatskoj", te istaknuti da ne bi trebalo podržati stranke koje "ne dijele američke vrijednosti". Udruga američkih Hrvata također će na sastancima izložiti svoj stav da Hrvatska ne bi trebala pod svaku cijenu nastojati ući u Europsku uniju, pogotovo ne ukoliko ta cijena bude ulazak u neku eventualnu balkansku federaciju - kazao nam je predsjednik Udruge.

"Jedna od tema bit će i pitanje generala Ante Gotovine. Primijetili smo u zadnje vrijeme niz medijskih napisa o mogućem podizanju optužnice na sudu u Belgiji protiv zapovjednika koalicijskih snaga u Iraku, generala Tommya Franksa. Generala Franksa pokušava se teretiti za zločine u Iraku na temelju zapovjedne odgovornosti. To je ista optužba koju je na račun generala Gotovine izrekla Carla del Ponte," kazao je.

Pomoćnik urednika za domaću politiku "Washington Timesa" Jeffrey Kuhner, kojega smo također zatekli na uvodnom sastanku pred početak lobiranja, ocijenio je da Udruga američkih Hrvata, kao i druge iseljeničke hrvatske organizacije, ima znatan utjecaj u Washingtonu. To se, kako je podsjetio, vidjelo i tijekom rata u Hrvatskoj. Gospodina Kuhnera, koji je i sam hrvatskog podrijetla, upitali smo – za što bi se Udruga trebala zalagati sada, nakon što su odnosi između Zagreba i Washingtona postali donekle nategnuti zbog neslaganja oko rata u Iraku.

"Mislim da Udruga američkih Hrvata i druge organizacije hrvatske dijaspore trebaju uvjeriti Washington da Sjedinjene Države nemaju jačeg partnera i saveznika na Balkanu i u središnjoj Europi od Hrvatske, da se interesi Sjedinjenih Država i interesi Hrvatske poklapaju na mnogim razinama – na primjer, u ratu protiv terorizma i u borbi protiv jačanja islamskog fundamentalizma," rekao je.

Gospodin Kuhner istaknuo je da američki Hrvati mogu igrati važnu ulogu u lobiranju za hrvatske interese, baš kao što to za zemlje iz kojih potječu čine američki Židovi, američki Kubanci i američki Irci.

"Očito je da je hrvatska dijaspora u Americi bogata, dobro organizirana. Ponekad može biti i militantna u promicanju pojedinih pitanja. Ima veze među američkim kongresmenima hrvatskog podrijetla kao što su Dennis Kucinich i George Radanovich. Zato, poput drugih useljeničkih organizacija, uspješno može zastupati interese zemlje iz koje potiče," ocijenio je.

Croatian American Association – Udruga američkih Hrvata počinje danas svoje redovite Hrvatske dane na Capitol Hillu sastancima sa članovima Odbora Zastupničkog doma za vanjsku politiku i drugim zakonodavcima.

XS
SM
MD
LG