Linkovi

Prvi lokalni izbori nakon pada režima Saddama Husseina (5/5/03) - 2003-05-05


Danas su održani prvi izbori u jednom većem iračkom gradu nakon pada Saddama Husseina.

Izbori su održani u Mosulu, gdje su predstavnici više etničkih skupina izabrali gradsko vijeće.

Zaštićeni strogim mjerama sigurnosti koje su pružile američke snage, 250 zastupnika glasovanjem je izabralo izvršno tijelo koje će upravljati tim gradom.

Čestitajući sudionicima skupa, američki general David Petraeus je rekao da su građani tog grada "učinili krupni korak naprijed – ne samo za Mosul, nego i za Irak".

******

Čelni američki dužnosnik u čijoj je nadležnosti obnova Iraka Jay Garner izjavio je da bi u sljedećih nekoliko mjeseci na čelu privremene iračke vlade bila skupina od devet Iračana. Umirovljeni je general rekao da će se u toj skupini najvjerojatnije nalaziti i Ahmad Chalabi, koji je više od trideset godina proveo u izgnanstvu, te čelnici dviju kurdskih skupina.

******

U Lyonu, u Francuskoj, započinje dvodnevna konferencija međunarodnih stručnjaka te pripadnika policije i pravosuđa kojom se žele koordinirati napori na pronalaženju umjetnina ukradenih iz iračkih muzeja.

Na skupu sudjeluju i predstavnici Interpola i UNESCO-a.

U priopćenju Interpola se navodi da će jedan od ključnih prijedloga biti proširenje baze podataka o ukradenim umjetninama i kulturnim dobrima.

XS
SM
MD
LG