Linkovi

Misija Sjedinjenih Država u Iraku (5/5/03) - 2003-05-05


Prije samo nešto više od mjesec dana, Saddam Hussein je vladao Irakom. Mučenje i strah obilježili su njegovu diktaturu. Irački režim je bio povezan s teroristima i naoružan s oružjem za masovno uništavanje. “Danas”, kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “taj režim više ne postoji: "Upotrijebili smo svoju snagu u ime mira i u ime slobode. Dali smo svoju riječ da ćemo ukloniti prijetnju koju je predstavljao Irak. Uz pomoć naših saveznika, i zahvaljujući hrabrosti naših borbenih postrojbi, bili smo u mogućnosti održati svoju riječ."

Međutim, misija još nije završena. Predsjednik Bush je rekao kako u ovom trenutku, međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, radi na pronalaženju i uništavanju iračkog oružja za masovno uništavanje: "Iračani, koji iz prve ruke imaju saznanja o ovim programima, uključujući i nekoliko čelnih dužnosnika od kojih su neki istupili dobrovoljno, počeli su davati informacije o činjenicama na terenu. To je vrlo važno zato što je režim Saddama Husseina godinama nastojao sakriti i maskirati svoje naoružanje. No, mi znamo da ga je imao. I bilo da ga je uništio, premjestio ili sakrio, mi ćemo saznati istinu."

Danas, Irak se oporavlja ne samo od tjednima dugog ratovanja, nego i od desetljećima dugog totalitarnog režima. Saddam Hussein je u zemlji kojoj su bile potrebne bolnice, sagradio palače. Kako je kazao predsjednik Bush, irački je diktator trošio novac na nabavku ilegalnog naoružanja, a ne na obrazovanje djece Iraka ili na hranu koja je bila potrebna iračkom narodu: "Kipovi Saddama Husseina su srušeni. Međutim, za strah i sumnju koje je ugradio u narod, bit će potrebno duže vrijeme da prođu.

Irački narod ima potrebne resurse, talent i želju da živi u miru i slobodi. Misija Sjedinjenih Država u Iraku, rekao je predsjednik Bush, “bila je da se dovede humanitarna pomoć i da se ponovno uspostave osnovne usluge, te da se Irak dovede na put prema samoupravi. Ostat ćemo tamo koliko god bude bilo potrebno da se naša misija ostvari.”

XS
SM
MD
LG