Linkovi

Virus SARS-a može živjeti danima izvan ljudskog organizma (5/5/03) - 2003-05-05


Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da virus SARS-a može preživjeti i do četiri dana na sobnoj temperaturi u prostorima kanalizacije i u ljudskom izmetu. U novom se izvješću također navodi kako su se poznata kućna sredstva za dezinfekciju pokazala vrlo efikasnim kod uništavanja ovog smrtonosnog virusa.

Istovremeno, prema pisanju Washington Posta, znanstvenici su došli do otkrića da virus može preživjeti i po nekoliko dana na kvakama na vratima ili na površinama stolova. Ovo najnovije izvješće objavljeno je u isto vrijeme kada su zdravstveni dužnosnici Hong Konga objavili dosad najniži broj novih oboljenja od SARS-a nakon sredine ožujka.

Unatoč ovoj donekle optimističnoj vijesti, vlasti su u Kini izvjestile o 163 nova slučaja zaraze, od kojih 69 u Pekingu. Ovi su slučajevi prisilili vlasti u Pekingu da produže prekid nastave u osnovnim i srednjim školama za još dva tjedna. Ova bolest, koja ima simptome slične gripi, usmrtila je dosad više od 448 osoba širom svijeta, s najviše smrtnih slučajeva u unutrašnjosti Kine i Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG