Linkovi

LAT: Amerika u živom blatu Iraka (5/5/03) - 2003-05-05


»Sjedinjene Države uhvaćene su u živo blato Iraka», ocjenjuje jutrošnji «Los Angeles Times». Losanđeleski dnevnik ovako opisuje stanje u Iraku: «Gotovo mjesec dana nakon pada Bagdada, proces obnove još uvijek nije dobio odgovarajući kredibilitet, kriminal i dalje predstavlja ozbiljan problem, Iračani, kojima hitno trebaju poslovi i sigurnost sve su ogorčeniji, a prijelaz na demokraciju, koji je obećao predsjednik Bush, donosi sa sobom mnoge rizike.

Bezakonje koje još uvijek nada budi sumnje u američke namjere, a suparničke vjerske, plemenske i teritorijalne političke snage, koje nastoje ispuniti vakuum na vlasti, mogle bi podijeliti zemlju, umjesto da je ujedine. Politički analitičari, iseljenici i obični Iračani ukazuju da sveopća nesigurnost sve više potkopava američku kontrolu nad Irakom – piše «Los Angeles Times».

»Christian Science Monitor» jutros piše da se «al-Qaida možda obnavlja». Iako su Sjedinjene Države uhvatile glavne operativce najsmrtonosnije svjetske terorističke mreže, rat u Iraku mogao bi joj dovesti nove regrute – piše ovaj bostonski dnevnik. Najnovije izvješće State Departmenta pokazalo je da je terorizam diljem svijeta prošle godine bio u padu, no, prema pisanju «Monitora», al-Qaida je možda bila neaktivna jer je to željela, a ne jer je bila natjerana u pasivnost.

U posljednje vrijeme, u nadi da će dobiti ako ne nove članove, a onda barem simpatizere za svoj džihad, al-Qaida je decentralizirala svoje operacije i prebacila mnoge aktivnosti na lokalne militantne skupine, počela ponovno jačati svoj utjecaj u Afganistanu i prilagodila svoj sustav financiranja sve budnijem oku zakona – piše «Christian Science Monitor».

XS
SM
MD
LG